Stichting Intermobiel

Verbod op plastic rietjes

Actueel

Geef die griet een riet!

Plastic rietjes zijn een algemeen gebruiksvoorwerp, maar vanaf 2021 zijn ze verboden. Kinderen leren vaak drinken met hulp van een rietje. Ze zitten op kleine pakjes drinken om mee te nemen, maar worden ook gebruikt bij drinken in restaurants, discotheken en pret- en attractieparken. Er zijn echter ook mensen voor wie een rietje noodzaak is, bijvoorbeeld omdat ze geen handfunctie hebben om een beker of glas zelf vast te houden en eruit te drinken. Een rietje is dan geen gewoon gebruiksvoorwerp meer, maar echt een hulpmiddel.  

verbod op rietjes door Paul StoelVanaf 2021 is er een verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, wattenstaafjes, roerstaafjes, ballonstokjes, borden en voedsel- en drankverpakkingen. Onderhandelaars van de lidstaten zijn het daar in december 2018 over eens geworden. Het gaat om tien producten die het meest als zwerfvuil terechtkomen op de stranden en in zee.
 

Sinds 1994 gebruik ik een rietje om te kunnen drinken toen ik mijn beide armen en handen niet meer kon gebruiken door de CRPS dus inmiddels al een half leven lang. Er zijn dus al heel wat rietjes voorbij gekomen. Ik heb ook een speciale drinkbekerstandaard die aan mijn bed bevestigd is. Daarin kan precies een thermobeker in, die ik vaak gebruik. Zo kan ik dus zelf drinken wanneer ik wil. Als de mok of beker met een rietje op mijn nachtkastje staat kan ik er niets mee, omdat ik er niet bij kan. Ik heb altijd drinken bij me staan vanwege mijn droge mond en voor het innemen van medicijnen, maar ook om onafhankelijk te zijn.
 
Alternatieven?
Een rietje van karton of maismeel is geen optie als je het rietje enkele uren in het drinken hebt staan. Ook is een kartonnen rietje vaak niet buigbaar en dan heb ik er dus niets aan. Er zijn ook bamboe rietjes, maar die zijn ook niet buigbaar. Ze zijn ook duurder en voor het schoonmaken ervan ben ik weer afhankelijk van een ander. Ik gebruik de rietjes zoveel mogelijk door als het om een soortgelijke vloeistof gaat. Van water naar thee doe ik wel, maar drink ik eerst koffie, dan gebruik ik datzelfde rietje niet voor water.  
 

Ik heb een speciaal, duur, dik plastic rietje dat lang is en die je door middel van hitte van bijvoorbeeld een aansteker kunt buigen voor bijvoorbeeld in een flesje breezer. Er zit koolzuur in, zodat dit rietje er niet uitwipt, iets wat een gewoon rietje wel doet. Dit rietje gebruik ik dus steeds door, maar ik ben er de nodige kwijtgeraakt omdat mensen ze toch in de prullenbak hadden gegooid.
 

Hamsteren!
Om in ieder geval zeker te zijn van rietjes, heb ik nu bij Ikea 103 doosjes rietjes gekocht. In ieder doosje zitten 200 rietjes, dus ik kan zeker 6 tot 8 jaar vooruit. Bij de Action had manlief er al wat ingeslagen, maar daar zijn ze nu al vaak niet meer te koop en liggen er veel bamboerietjes. Bij Big Bazar zijn plastic rietjes al duurder geworden. Mijn ouders hebben bij de Makro ook een pak rietjes meegenomen. Deze waren breder dan die van de Action, wat handig is als je bijvoorbeeld soep met een rietje drinkt. De rietjes van Ikea zijn weer wat sterker dan die van de Action. Er zit dus veel verschil in rietjes.
 

Ik kan in ieder geval zonder probleem de komende jaren met de rietjes vooruit. Gebruik je ook rietjes en kun je niet zonder, dan kan hamsteren zinvol zijn.

Veroni Steentjes
Geredigeerd door Diny Boogerd
Grafische bijdrage van Paul Stoel