Stichting Intermobiel

Vraagbaak tandarts Xylimelts voor een droge mond

doosje XylimeltsGetest Xylimelts tabletten voor een droge mond  

Toen Herma onlangs bij mij was op controle noemde ze een product genaamd de Xylimelts for drymouth. Veroni gaf aan dat ze in de nacht een erg droge mond heeft en dus dorst heeft, maar ze had er niet aan gedacht om dat bij de tandarts voor te leggen. Herma had wat proefmonsters van Xylimelts bij zich waardoor Veroni het direct kon proberen.

Kenmerken
-Schijfjes met langdurige xylitol-afgifte bij droge mond klachten.
-Stimuleert de speekselstroom en verlicht droge mond klachten
-Het kan zowel overdag als 's nachts gebruikt worden.
-Zuurvrije pH 8,1
-Het tast de spraak, smaak, eten en drinken niet aan.
 

Twee soorten
Er zijn twee soorten namelijk de milde munt en munt vrij. Munt vrij wordt voor de nacht aangeraden. Xylimelts zijn orale plakkende tabletten met actieve ingrediënten Xylitol en cellulose die langzaam de actieve stoffen in de mond loslaten. De tablet geeft urenlang een vochtige, smerende, kalmerende en stimulerende speekselvloed. Deze duurzaam hechtende schijfjes geven een langdurige tijd xylitol en cellulose gom af, hierdoor worden de speekselklieren voor een langere periode gestimuleerd en wordt de mond vochtig gehouden.

Xylimelts plakken stevig aan het tandvlees en kunnen daarom veilig worden gebruikt tijdens de slaap wanneer er het minste speeksel in de mond aanwezig is. Xylimelts kunnen ook gebruikt worden samen met CPAP bij slaap-apneu en bij een kunstgebit. Xylimelts kunnen veilig worden gebruikt bij eten en drinken.

Xylitol is een natuurlijk voedingsmiddel dat de mond bedekt zodat plaque en cariës worden verminderd. Het is een natuurlijke zoetstof wat lijkt op glucos is zoetheid, maar het bevat veel minder caloriën en het werkt tegen cariës.

De voordelen van Xylitol
Het bevordert de speekselvloed. Speeksel houdt niet alleen de mond vochtig maar voorkomt vooral cariës, tandvleesontsteking en voorkomt een vieze mondgeur. Het voorkomt tandbederf. Andere voordelen kun je vinden op https://www.oracoat.nl/

Xylimelts op een tandHoe te gebruiken?
Breng de donkere zijde van het schijfje aan op de tand of het tandvlees, aan de boven- of onderkaak. Het schijfje hecht zich met tien seconden vast aan het tand of tandvlees. Laat de tablet vervolgens daar zitten totdat tablet gesmolten is. Dit proces duurt ongeveer drie uur.
 

De donker zijde van de tablet plakt aan het benige deel van de kaak. De spraak wordt er niet door beïnvloed. De tablet blijft op z'n plek en is geschikt om tijdens de slaap te gebruiken. De tablet geeft langzaam Xylitol af wat de mond filmt en vochtiger houdt en cariës voorkomt.

Cijfer: 8,5


Toelichting cijfer en Veroni over de ervaring
Ik heb altijd een erg droge mond ’s nachts en drink erg veel. Daardoor slaap ik onrustig. Ik heb een tablet gebruikt voor de nacht. Het zorgt voor minder droogte in de mond en vermindert de dorst. Een aantal nachten had ik zelfs bij het wakker worden nog drinken in mijn beker wat zelden gebeurt. Ik gebruik een beker van 0,33 liter. Als er een beker van 1 liter staat, dan is die ook op. Zo’n dorst heb ik dus.
 

Ik doe de tablet linksboven achterin op het tandvlees boven een kies. Op die kant plakken werkt voor mij het fijnste. In het begin is het even wennen, maar dat gaat snel voorbij. Gezien de prijs gebruik ik er één per nacht. De droge mond komt door de medicijnen en is dus meestal ‘s nachts een groot probleem. Het werkt dus zeker. Als je minder goed of slecht slaapt door een droge mond zou ik het zeker aanraden om het te proberen. 
 

Ook als dit overdag het geval is, kun je het altijd proberen. Ik raad het wel aan. Ik merk wel degelijk iets als ik het gebruik. De tablet blijft ook lang zitten en lost niet snel op dus het werkt lang door. Het bevordert wel degelijk de aanmaak van speeksel.

De eerste dagen had ik veel effect maar dat nam daarna wel wat af. Ik kies er daarom nu voor om het af en toe te gebruiken als ik duidelijk merk dat mijn mond erg droog is en ik veel dorst heb. Dat vind ik het beste werken. De tablet blijft ook goed zitten en het blijft ook lang in je mond. Het geeft een lichte smaak af die niet vies is.  Als de testtabletten op zijn, ga ik zeker een doosje kopen, zodat ik het altijd kan gebruiken als ik het nodig heb.”
 

Waar te koop?
Een doosje bevat veertig tabletten. De tabletten zijn online op diverse plaatsen te koop waaronder https://de-drogisterij.nl/xylimelts-muntvrij-40-stuks, www.tandartsplein.nl en www.oracoat.nl  
De online prijs varieert erg van € 9,62 tot € 14,95. Kijk bij het kopen niet alleen naar de prijs maar ook naar de hoogte van de verzendkosten als je dit product online koopt.


Andere ervaringen
Ik ken nog iemand die het getest heeft die weinig effect had. Een ander persoon die het getest heeft, had er juist wel baat bij. Ze heeft na het testen meteen een doosje gekocht omdat ze het wil blijven gebruiken.

Naast de Xylimelts smelttabletten is er ook een gel in een tube met een vergelijkbaar effect. Hoe en of dat werkt lees je in het volgende magazine……


Geschreven door Veroni Steentjes
Afkomstig uit Mobiel Magazine juni 2019

Op website oktober 2019