Stichting Intermobiel

Hulphond Diesel van Francine


Francine: hulphond Diesel is mijn verlengstuk en maatje.

Naam: Diesel
Geboortedatum: 16 mei 2005
Geboorteplaats: Houtigehage

Sinds februari 2008 woont Diesel, de hulphond, bij mij in huis. Diesel is een grote, lieve, zwarte labrador reu van drie jaar oud. Diesel is getraind door Stichting Personal Service Dogs en daarna bij mij komen wonen en werken. Diesel doet al die dingen die ik zelf niet goed kan doen vanwege mijn spasticiteit. Door de spasticiteit heb ik veel spanning op mijn spieren en pijn. Ik wilde graag een hulphond om mij te kunnen helpen. Daarnaast vind ik het gewoon heel leuk om een hond als maatje en vriend te hebben. Een hulphond is voor mij de beste oplossing, omdat deze ook altijd en overal met mij mee naar toe kan.

Voor Diesel bij me kwam, heb ik een aanvraag ingediend, samen met Service Dogs, bij mijn zorgverzekeraar. De aanvraag verliep erg moeilijk, omdat mijn zorgverzekeraar nog niet veel ervaring had met aanvragen voor hulphonden. Daar kwam bij dat Diesel niet mijn eerste hulphond is. Dat maakt de aanvraag moeilijker voor de zorgverzekeraar. Het is gelukkig allemaal goed gekomen. Mijn zorgverzekeraar heeft Service Dogs betaald voor de levering van de hulphond. Ieder kwartaal krijg ik een vast bedrag, waarvan ik zijn voer en medische kosten kan betalen.
Diesel in actie met naast Francine naast hem

Diesel kwam eerst twee keer met mij kennismaken voor hij echt mocht blijven. De mensen van Service Dogs en ik wilden zeker weten dat Diesel en ik elkaar leuk zouden vinden. Bovendien is Diesel in huis erg rustig, wat voor mij ook een voorwaarde was. Gedurende de dag komen er ook mensen over de vloer om mij te helpen en dan mag Diesel de boel niet op stelten zetten.

Nadat Diesel bij mij was komen wonen, kwam in de eerste maanden regelmatig een trainster van Service Dogs bij mij thuis. Dan bespraken we de eventuele problemen. Diesel en ik moesten ook dingen samen doen en kregen we oefeningen voor de komende tijd. Diesel moest leren hoe hij de dingen precies voor mij moest gaan doen. Ikzelf moest leren hoe ik het Diesel zo goed mogelijk kon laten doen. Diesel is niet mijn eerste hulphond, maar toch is iedere hond weer anders en is het toch weer wennen. Als de trainster van Service Dogs er was, gingen we ook naar een winkel of een stukje wandelen om dingen te oefenen. Al snel bleek dat het erg goed ging en is de tweewekelijkse training gestopt. Maar als ik vragen heb of problemen tegenkom, dan mag ik altijd bellen. Ook komt er ieder half jaar iemand van Service Dogs om te kijken hoe het gaat.

Diesel gaat zo veel mogelijk overal mee naar toe. Zo zijn we al eens naar het ziekenhuis geweest. Het is heel fijn dat Diesel ook daar mee naar toe kan en mag. Ik voel me dan minder alleen als ik moeilijke gesprekken voer. Daarnaast is Diesel een verlengstuk van mijn armen en benen. Hij kan bij de balie de spullen aangeven en in de spreekkamer mijn jas, schoenen en broek uittrekken. Hij mocht zelfs mee naar binnen bij de röntgenafdeling.

Diesel is in huis heel handig in het openen en sluiten van laden en kasten. Zelfs een flesje drinken uit de ijskast pakken, is voor Diesel een leuke klus. Daarna nog even de ijskastdeur dicht doen, anders bederft het avondeten. Bovendien kan hij de telefoon brengen als deze overgaat. Natuurlijk raapt Diesel alles op en haalt hij ook de wasmachine leeg. En mocht het nodig zijn, dan kan Diesel in noodsituaties aan het alarmkoord trekken. Dit laatste geeft een erg veilig gevoel.

Samen met Diesel heb ik ook veel plezier. Zo worden we op straat vaak aan de praat gehouden. Maar ook in het park hebben we de grootste lol samen. Hard zwemmen achter een bal aan is toch wel de ultieme hobby van Diesel. Na een middag wandelen met Diesel voel ik me uitgelaten, waardoor ik er weer tegenaan kan.
Diesel heeft zojuist gezwommen

Geschreven door Francine Osseweijer
Geredigeerd door Johan Fiddelaers