Stichting Intermobiel

Laura over de sportclub gewoon sport

Ik kan niet meesporten, maar voor mij is het een sport om er elke week bij te zijn en alle prikkels te verwerken.

Ik ben Laura de Groof, 28 jaar uit Spakenburg. Ik wil graag vertellen over de sportclub waar ik al bijna vijf jaar kom.
Ik heb niet aangeboren hersenletsel (NAH) en ME en de nodige andere dingen, maar ik ga ondanks alles elke week trouw naar mijn sport clubje toe.

 Laura liggend in haar rolstoel

De sportclub ook wel genaamd Gewoon Sport is een sport club voor een hele brede doelgroep. Het is bedoeld voor mensen met beperkingen vanaf 16 jaar, die in de gewone sportclub niet mee kunnen doen. Het maakt niet uit wat je hebt en hoe erg je beperkt bent. Dit kunnen mensen zijn met een heel zichtbare beperking, maar ook deelnemers zonder altijd zichtbare lichamelijke beperkingen zoals bijvoorbeeld mensen die de gevolgen ondervinden van een hersenbloeding, reuma, ernstige rugklachten, spierziekten enz. Daarnaast staat het project open voor mensen die tijdelijk, bijvoorbeeld door chemo behandelingen, niet regulier kunnen sporten.

Wat bieden zij ?
Je kan in de sportclub van alles doen, zoals tafeltennis, badminton, tennis, fysiofitnessen, boccia en ook bewegen op muziek. Er zijn altijd fysiotherapueten aanwezig die je kunnen helpen en begeleiden. Tevens is er een grote groep vrijwilligers die samen met jouw dingen kunnen doen of ze kunnen je helpen als je hulp nodig hebt. Het is allemaal erg laagdrempelig. Je hoeft niks. Je houdt je eigen tempo aan, doordat meer mensen beperkt zijn geeft dit ook een rustige sfeer. Je hoeft je echt niet te schamen, omdat je zo gezegd anders beweegt dan 'gezonde mensen'.

Het is naast sporten verder ook belangrijk sociaal gezien. Je komt onder de mensen, drinkt samen koffie en babbelt gezellig met elkaar. Dat kan je veel zelfvertouwen geven en je helpen onder de mensen te komen.  Tevens is het zo dat ik per keer betaal. Ik zit dus nergens aan vast zit. Bij ziekte of toename van de klachten zit je niet met een abonnement dat doorloopt en dat je dus geld kost zonder dat je er gebruik van maakt. 

Ik kan zelf niet echt meer deelnemen aan het sporten, maar ik ga nog wel iedere week, omdat ik het gewoon gezellig vind. Ook vind ik het leuk om te zien hoe andere mensen kijken naar wat ze nog kunnen. Tevens is het ook voor mij belangrijk om zo nu en dan onder andere mensen te komen. Voor mij is het een sport om er elke week bij te zijn en alle prikkels te verwerken. Waarschijnlijk ben ik net zo moe als ik thuiskom dan de mensen die echt gesport hebben. 
Het sporten heeft mij veel gebracht en de nodige vriendinnen en kennisen opgeleverd waardoor ik dus meer contacten heb gekregen. In het begin heb ik nog samen met de fysiotherapeuten gekeken wat ik allemaal nog kon. Ik heb toen dus ook op mijn manier mee gesport. Helaas kan ik dat sinds 2007 ook niet meer. Toch tracht ik trouw iedere week te komen en mee te genieten van de sfeer en gezelligheid!

Er zijn meerdere groepen in Midden Nederland naast mijn dorp Spakenburg ook in Bilthoven, Bunschoten en Soest.
Wil je meer weten, een keertje komen kijken of mee doen? Kijk dan eens op de website www.gewoonsport.nl De eerste keer is trouwens gratis! De kosten zijn per keer €3,50 en voor een 10 ritten kaart betaal je €32,50.

Geschreven door Laura de Groof
Geredigeerd door Veroni Steentjes, oktober 2008