Stichting Intermobiel

Dagje uit naar museum Naturalis

 

Herma: een dagje met het gezin naar museum Naturalis.

We hadden besloten om samen met oma een dagje uit te gaan naar Naturalis. Wij, dat wil zeggen Kees, Johan en ik (Herma Rouwenhorst), zouden zorgen voor vervoer en wat drinken. Kees werkt bij Connexxion en hij kan hierdoor tegen een gereduceerd tarief een rolstoelbus huren. Zondag, 26 april 2009, zouden we rond 10.00 uur vertrekken, maar oma had zich verslapen. Daardoor werd het iets later.

 

Johan bij een Dino

We gingen op weg. Bij een benzinepomp kochten we nog wat snoepjes en daarna reden we richting Naturalis. Zo rond het middaguur arriveerden we bij Schiphol. Johan keek hier zijn ogen uit en het werd een sport, wie een vliegtuig in de lucht zag. Een stukje verder was er een restaurant, dat over de snelweg is gebouwd, waar je goed kunt eten. Het restaurant is rolstoeltoegankelijk. We hebben er heerlijk gegeten en het was leuk om te zien hoe onder ons de auto’s verder reden. Ook wij gingen even later weer verder.

Bij Leiden zijn we de snelweg af gegaan en even later waren we er. Het was jammer genoeg vanaf de parkeerplaats, waar we de auto hadden geparkeerd, ver rollen en lopen tot we bij de ingang waren. Maar bij de ingang aangekomen, ontdekten we dat de invalidenparkeerplaatsen net naast de ingang waren. Toen we onze entreekaarten gingen halen, vroegen we dan ook, waarom dit niet aangegeven was. De jongeman, die ons hielp, beaamde dat het inderdaad niet aangegeven was. Hij adviseerde ons om dit probleem in het gastenboek te schrijven. Dit heb ik dan ook gedaan.

Op de eerste verdieping vind je vele soorten opgezette dieren. Verder zijn er ook dieren en planten op sterk water bewaard. Daarnaast zijn er verschillende soorten stenen. Dat laatste had Johan’s belangstelling. De stenen hadden vele kleuren en vormen met mooie soorten kristalvorming. Je kunt overal redelijk tot goed met de rolstoel komen. Al gaat de deur van de lift razend snel dicht. Jammer genoeg klapte de deur een keer tegen de bovenarm van oma. Zij hield daardoor een redelijk blauwe plek van ons dagje Naturalis over.

Op de tweede verdieping zijn ook weer mooie dieren en skeletten te zien. Hetzelfde dier is daar opgezet en tevens als skeletvorm te zien. Johan had geen zin om een speurtocht te doen, maar veel kinderen zag je zoeken naar de oplossingen van de vragen.

De derde verdieping was een enorm succes. Op deze verdieping was een tentoonstelling over de trek van de Gnoes in de Serengeti woestijn. Hier kon Johan zich helemaal uitleven. Lekker klimmen op een Landrover. Een gnoe in elkaar puzzelen. Sluipen als een leeuw, zodat je een gnoe kunt vangen. Kortom: veel te beleven! Omdat onze energie eigenlijk wel een beetje op was, zijn we langzaam weer naar beneden gegaan. Het was inmiddels al na 15.00 uur.

Op de laatste verdieping werd de mens tentoongesteld, maar die verdieping hebben we dus gelaten voor wat het was. Misschien volgend jaar, dan zijn er ook weer andere tentoonstellingen en is Johan weer een jaartje ouder. We dronken en aten nog wat fruit in de bus en zijn toen naar huis gereden. 

Thuis had mijn oudste zoon, Dennie, samen met zijn vriendin gezorgd voor ons avondeten: lekker pannenkoeken eten. Een goede afsluiting van een leuk dagje uit!
Johan op de landrover

Geschreven door Herma Rouwenhorst
Geredigeerd door Johan Fiddelaers
Mei 2009