Stichting Intermobiel

Rolstoeltennis - Interview met Marjolein Buis

‘Rolstoeltennis is een vrij ingewikkelde sport, het zijn eigenlijk twee sporten in één: tennissen en rolstoelrijden.’

In dit interview maak je kennis met Marjolein Buis. Zij speelt op hoog niveau rolstoeltennis en hoopt in de toekomst deel te kunnen nemen aan de Paralympics.

Wie is Marjolein?
Marjolein is tweeëntwintig jaar oud en woont met haar ouders in Beuningen. Ze heeft twee broers en een zus, maar die wonen niet meer thuis. Marjolein studeert SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) waar ze binnenkort mee klaar is. Ook is ze onlangs begonnen aan de opleiding Psychologie van de Open Universiteit. Deze studie kan Marjolein in een rustig tempo afmaken. Naast het tennissen brengt ze haar tijd graag door met haar vriend en vriendinnen. Ook computeren en lezen zijn hobby’s van haar. Daarnaast gaat ze af en toe uit eten of naar het theater. Marjolein kan ook goed zingen, maar tegenwoordig doet ze hier weinig mee.

Wat is je beperking?
Marjolein heeft een bindweefselaandoening. Ze is hier mee geboren, maar pas op haar veertiende kwam dit tot uiting. Marjolein: ‘Binnen een paar weken ging ik van normaal lopend naar moeizaam lopend. In de drie jaar die volgden ging ik achteruit, wat betekende dat langzaamaan de stabiliteit van al mijn gewrichten verslechterde.’ Na deze periode is Marjolein stabiel gebleven. Ze zegt dat het tennissen, waar ze in deze periode mee is begonnen, hier aan bijgedragen heeft. Ook rondde ze in deze periode het VWO (Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs) af, wat betekende dat ze minder lichamelijke belasting had.
Marjolein Buis
© Joke Visser Fotografie

Waarom tennis?
Marjolein wilde graag aan sport doen en was zich aan het oriënteren naar de mogelijkheden. Toevallig zag Marjolein op dat moment het programma “Je zal het maar hebben” van BNN. Hierin werd iemand gefilmd die aan rolstoeltennis deed. Deze jonge vrouw had dezelfde bindweefselaandoening als Marjolein. Marjolein: ‘Ik dacht, wat zij kan, moet ik misschien ook wel kunnen!’ Enkele weken later volgde Marjolein een rolstoeltennis clinic en niet lang daarna had ze haar eerste training.

Wat vind je leuk aan tennis?
‘Rolstoeltennis is een vrij ingewikkelde sport’, vertelt Marjolein. ‘Ik zeg zelf altijd dat het eigenlijk twee sporten in één zijn: tennissen en rolstoelrijden. Het is een hele kunst om voor elke slag je rolstoel in de goede stand ten opzichte van de bal te krijgen. Het rollen is het belangrijkste deel binnen het tennissen, want wat heb je aan een goede forehand als je de bal niet kunt bereiken? De sport kent veel actie: je staat eigenlijk nooit stil tijdens een rally, maar je moet je stoel voortdurend in beweging houden. Daarnaast moet je snel wenden en keren. Ik vind het leuk om zo actief bezig te zijn.’ Wat Marjolein ook erg leuk vindt, is dat ze nog steeds vooruit gaat. ‘Ik heb nog heel veel te leren en gelukkig leer ik elke week weer dingen bij’.

Vergt het veel aanpassingen om vanuit een rolstoel te tennissen?
Om de sport te kunnen beoefenen is een speciale tennisrolstoel nodig. Je kunt bij rolstoeltennis met een gewoon racket spelen. Marjolein raadt beginners wel aan om een licht racket met een groot blad te gebruiken. Ook moet de grip van het racket niet te dik zijn, omdat je tijdens het rollen zowel de hoepel van de rolstoel als het tennisracket in één hand moet kunnen houden.

Hoe zien de trainingen eruit?
Marjolein traint vier keer per week. De trainingen duren meestal twee uur. Twee keer per week heeft Marjolein privétraining en twee keer per week traint ze bij de Nationale Selectie. Marjolein heeft trainers die gespecialiseerd zijn in rolstoeltennis. Marjolein: ‘Wanneer je de sport wilt leren, is het belangrijk dat je trainer wat afweet van rolstoeltennis. Natuurlijk kun je gewoon bij de trainer van je eigen club lessen nemen, maar het wordt dan wel lastig om ook je rollen goed te ontwikkelen.’ Er zijn eendaagse cursussen waarin tennistrainers de basiskennis van het rolstoeltennis bijgebracht kunnen krijgen.

De trainingen zijn dicht bij het huis van Marjolein. Ze heeft een auto waarmee ze zelf naar de tennishal rijdt. Voorheen werd ze altijd gebracht door familie of een taxi. Nu Marjolein zelf kan rijden, kost het haar minder tijd en dus minder energie.
Marjolein Buis in actie
© Joke Visser Fotografie

Op wat voor niveau speel je?
‘Ik speel internationaal op het hoogste niveau. Mijn positie op de wereldranglijst is op dit moment nummer 11 in het enkelspel en 10 in het dubbelspel’, vertelt Marjolein.

Hoe vaak heb je wedstrijden?
Marjolein zal in 2010 ongeveer zestien toernooien spelen. Marjolein: ‘Anders dan bij het valide tennis, kent het rolstoeltennis geen competitie. Wedstrijden worden altijd in toernooivorm gespeeld. De toernooien in Nederland duren van vrijdag tot en met zondag en internationaal duren ze een paar dagen langer’.

Een droom van Marjolein is om deel te nemen aan de Paralympics. Hoe kun je dit bereiken?
‘Om deel te kunnen nemen aan de Paralympics moet je bij de beste acht spelers ter wereld horen. Het NOC*NSF zendt alleen spelers naar de Spelen die kans maken op een medaille.
Daarnaast mogen er maar vier dames uitgezonden worden per land’. Marjolein is op dit moment nummer 6 van Nederland. ‘Ik zal dus nog wat moeten stijgen op de wereldranglijst én twee Nederlandse dames in moeten halen om de Spelen te kunnen halen’, vertelt Marjolein. Om dat te bereiken, zal ze nog meer toernooien moeten spelen en nog meer voor het tennissen moeten gaan leven. Marjolein: ‘Hiermee bedoel ik dat ik echt voldoende rust moet nemen, vaker moet gaan trainen en ook op mijn voeding moet gaan letten.’
Marjolein Buis
© Joke Visser Fotografie

Marjolein heeft een website geheel gewijd aan haar tennis: www.marjoleinbuis.nl.

Geschreven door Jolet Wiering-Muurling m.m.v. Marjolein Buis.
Geredigeerd door Johan Fiddelaers

Mei 2010