Stichting Intermobiel

Roeien - Jacco vertelt over roeien met een lichamelijke handicap

‘Roeien is een enorm fijne bezigheid, maar ook is het van belang veel mensen te ontmoeten, en in een gemengd gezelschap te verkeren. Dit bevordert nu juist de zo gewenste integratie.’

 

Jacco Holthuis (29) is sinds kort ondersteuner van Stichting Intermobiel. Hij deed in 2009 mee aan het TV programma "Aan talent geen gebrek" gepresenteerd en opgezet door Lucille Werner. Hij won tijdens dit programma de gouden handiCAP en CAPability Award. Vervolgens werd hij één jaar lang ambassadeur van Onbeperkt Nederland. Jacco heeft spastische diplegie.  
 

award Jacco

Roeien
Jacco is een roeier en hij bezoekt daarnaast graag voetbalwedstrijden. Mensen met een lichamelijke handicap kunnen zeker wel sporten, vindt Jacco, al moet je vaak actief informeren naar mogelijkheden en goed kijken wat bij je past. 

Jacco komt uit een sportief gezin en het kiezen van de sport die voor hem mogelijk is, bleek best moeilijk. Je bent als volwassene met een lichamelijke handicap tenslotte niet bij iedere vereniging welkom. Tijdens een bezoek aan de Amsterdamse Bosbaan, waar hij ging kijken naar een roeiwedstrijd, werd Jacco gegrepen door deze sport. Daarom informeerde hij naar de mogelijkheden om zelf te kunnen gaan roeien. 

Jacoo

Hij vroeg of hij het eens zou mogen proberen. Het toeval wil dat bij die roeivereniging het vraagstuk ‘roeien met een handicap’ actueel was. Daarom mocht Jacco met een paar enthousiaste vrijwilligers gaan proberen hoe aangepast roeien zou kunnen zijn. Het werd een geweldige ervaring. Inmiddels is Jacco een ervaren roeier. In een boot zitten twee mensen: een vaste coach/trainer die altijd mee vaart en roei-instructies geeft. De roeiboot zelf heeft geen aanpassingen. Wel krijgt Jacco hulp bij het in- en uitstappen, omdat hij wat minder stabiel is. Er is voor hem een transferplank waarop hij kan gaan zitten en zo kan hij de boot inschuiven. Daarnaast is de boot hierdoor stabieler en dat helpt tegen het omkantelen. Andere roeiverenigingen kennen een hekje om je aan vast te houden bij het in- en uitstappen. Naast het recreatieve roeien, zijn er ook wedstrijden. Tijdens wedstrijden is Jacco stuurman in een ploeg met mensen zonder handicap. En dat voelt geweldig…vol snelheid glijdend over het water. 

Het belang van sporten
Jacco vindt roeien een geweldige sport die eigenlijk blessurevrij is. Heerlijk in de buitenlucht. Met de meeste handicaps kun je wel gaan roeien, vertelt Jacco, ook als je bijvoorbeeld: visueel gehandicapt bent of je benen mist. Sporten is een enorm fijne bezigheid, maar ook is het van belang veel mensen te ontmoeten, lekker samen bezig te zijn en in een gemengd gezelschap te verkeren. Dit bevordert nu juist de zo gewenste integratie. Jacco is dan ook vol lof over de Roeibond die aangepast roeien echt goed aanpakt.

Geschreven door Marjolein Coppens m.m.v. Jacco Holthuis
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Geplaatst door Monique van Dongen
mei 2011