Stichting Intermobiel

Concert Neal Morse

‘An evening with Neal Morse dat speciaal voor ons dus vier uur duurde…?!’ 

Sinds mijn tienerjaren hou ik (Johan, 41 jaar, getrouwd met Mary en samen hebben we twee kinderen) van rockmuziek. Sinds de jaren 90 heb ik die interesse verlegd naar het specifieke genre progressieve rock (ook wel prog-rock genoemd). Mijn favoriete bands zijn: Rush, Dream Theater, Porcupine Tree, Ayreon, Riverside, Transatlantic en Neal Morse. Laatstgenoemde trad 3 juni jongstleden op in het Asta Theater in Beek. Daar wilden we graag getuige van zijn, maar dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Ik ben al heel wat jaren bedlegerig door rugklachten. Zitten is voor mij onmogelijk, kortere stukken lopen kan ik wel. kijkend vanaf het balkon naar het concert


De voorbereiding

Als bedligger moet je het nodige regelen om een concert bij te wonen. We namen contact op met de organisator van het concert: Rooster Rock Promotion. We legden onze situatie uit en vroegen hen of we het concert konden bijwonen. Niet veel later kwam het verlossende bericht dat we welkom waren. Het bed kon via een lift op het balkon staan. Het vervoer er naartoe is met het bed in onze aangepaste auto geen probleem. Dus werden de kaartjes besteld en kon de voorpret beginnen. In de weken voor het concert heb ik veel cd’s van Neal Morse geluisterd en zijn concert dvd’s opnieuw gezien. 

Neal Morse
Neal Morse (1960) is een Amerikaanse rasmuzikant (zanger, gitarist, toetsenist en componist) en een bekendheid in het progressieve rockgenre. Hij begon zijn carrière bij de band Spock’s Beard. Na zes prima studio albums verliet Neal de band in 2002 vanwege zijn bekering tot het Christelijk geloof. Een jaar later bracht hij zijn soloalbum Testimony uit. Het is een dubbelalbum waarop hij zijn bekeringsverhaal in prog-rock stijl ten gehore brengt. De jaren erna bracht Neal nog meer soloalbums uit, allen met Mike Portnoy op drums en Randy George op bas. Daarnaast zingt en speelt hij in de supergroep TransAtlantic met andere giganten uit het prog-rockgenre (waaronder diezelfde Mike). In november 2001 bezocht ik samen met oud collega en muziekvriend Leon en zijn vrouw een concert van TransAtlantic in Tilburg.
Neal Morse in concert


Testimony 2

Ik volg Neal’s muziek al jaren en heb dan ook bijna al zijn cd’s. Onlangs bracht hij het mooie dubbelalbum Testimony 2 uit als vervolg op zijn bekeringsverhaal van de cd Testimony uit 2003. Een tour door Europa ondersteunde zijn nieuwe album Testimony 2. Het concert van 3 juni jongstleden in Beek (Limburg) was een onderdeel van deze tour. Zelf ben ik niet (echt) gelovig, maar waardeer ik zijn goede teksten. Zijn muziek vind ik erg goed.

Neal brengt zijn muziek uit op zijn eigen label Radiant Records. Ik kwam in contact met medewerkers van zijn label en hieruit ontstond de afspraak tot een ontmoeting met Neal een uur voor het concert. Aangekomen in het Asta Theater werden Mary en ik opgevangen door Xavier van Rooster Rock Promotions. Hij begeleidde ons met de lift naar het balkon, alles was geregeld! De band was bezig met inspelen, zo hadden we een kort privé concert. 

Ontmoeting met Neal Morse
De ontmoeting met Neal naderde en ik werd steeds zenuwachtiger. Op het afgesproken tijdstip kwam hij naar ons toe. Na de kennismaking kwam hij bij ons zitten. Neal was vooraf geïnformeerd over de ontmoeting en wie wij waren. We praatten rustig over zijn muziek, de Europese tour en over Stichting Intermobiel. Ik vertelde hem waar wij ons met Intermobiel voor inzetten en waarom ik een verslag schrijf over het concert. Het was een prettig gesprek, welke natuurlijk werd afgerond met het maken van een foto. De avond kon niet meer stuk, terwijl het concert nog moest beginnen. De ontmoeting zal me nog lang bijblijven. Daarna kwam diezelfde Leon even gezellig bijpraten.
Johan en Neal


Het concert

Stipt om 20:00 uur kwamen Neal Morse en zijn band, bestaande uit zeven andere muzikanten (voornamelijk uit Nederland), het podium op. Neal zelf zong uiteraard alle liedjes en wisselde voortdurend tussen zijn keyboard en zijn meegebrachte gitaren. De andere muzikanten bespeelden: basgitaar, keyboards, drums, cello, viool en diverse gitaren. Tevens verzorgden ze de soms meerstemmige achtergrondzang. Ze begonnen met een lied van Spock’s Beard gevolgd door vier nummers van voorgaande albums. Ook speelden ze het zeer lange nummer ‘Seeds of Gold’ van Testimony 2. Daarna volgde een pauze van twintig minuten: tijd om te drinken en om op adem te komen. 

Toen de band het podium weer betrad, speelden ze de gehele eerste cd van Testimony 2! Voor mij waren de geweldige uitvoeringen van ‘The Truth Will Set You Free’, ‘Time Changer’ en een emotionele vertolking van ‘Jayda’ de hoogtepunten. Wouw, wat een energiek optreden van de muzikanten, de speelvreugde spatte ervan af. Ten slotte was er nog ruimte voor een toegift, het lied ‘King Jesus’. Onder luid applaus nam het achttal met een diepe buiging afscheid van haar publiek. Zo kwam er na een drie uur durend concert een eind aan het geweldige ‘An Evening with Neal Morse.’ Dat speciaal voor ons dus vier uur duurde… En dan te bedenken dat de band pas voor de tweede keer in deze bezetting optrad!

Dit concert was ons eerste echte concert na Rush in 2007, maar zeker voor herhaling vatbaar. De verwachte terugval na mijn concertbezoek viel reuze mee, dus dat is geen reden om weer vier jaar te wachten tot ons volgende concert.
Neal Morse & band


Dankwoord
Tot slot wil ik Neal, Julie en Chris van Radiant Records en drummer Collin bedanken voor de ontmoeting en iedereen van Rooster Rock Promotion, in het bijzonder Xavier, voor het mogelijk maken om het concert bij te wonen.


Geschreven door Johan Fiddelaers
Geredigeerd door Evy

Juni 2011