Stichting Intermobiel

Film: Les Intouchables

Titel: Les Intouchables
Acteurs: Francois Cluzet, Clotilde Mollet & Omar Sy
Regisseur: Olivier Nakache & Eric Toledano
Bioscoop en te koop op Dvd 1 disk
duur: 112 minuten
Verschenen: september 2012

“On va où? “ ”On va respirer un peu … “
[“Waar gaan we heen?” “We gaan even ademhalen…”[

Met deze woorden bevrijdt de ex-gedetineerde Driss zijn (door een ongeluk) aan de rolstoel gekluisterde werkgever uit zijn lege, aristocratische wereldje van pure luxe, maar vooral van bittere eenzaamheid. Hij tilt hem uit de stoel en ‘zet’ hem in de Maserati Quattroporte die sinds het ongeval niet meer van z’n plek is geweest. “Een rolstoelauto? Alleen honden gaan in de kofferbak”.

Een recesie over The intouchables 

Korte samenvatting
Miljonair Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippe's stijve huishouden binnen de kortste keren op z'n kop. Maar ook Driss' leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Cijfer: 10

Toelichting cijfer:

Deze bijzondere, ontroerende maar ook zeer humoristische film is een absolute aanrader en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het betreft de steenrijke Parijzenaar Philippe die bij een parapente-sprong volledig verlamd is geraakt en op zoek gaat naar iemand die hem met al zijn dagelijkse handelingen helpt. Tijdens een slaapverwekkende sollicitatieprocedure maakt Philippe plots kennis met Driss, een uit Senegal afkomstige ex-gevangene. Om zijn werkeloosheidsuitkering te kunnen behouden heeft Driss een handtekening als bewijs van zijn sollicitatie nodig. Hij krijgt inderdaad een getekend document….in de vorm van een arbeidscontract.

The intouchables

Er ontstaat een wonderbaarlijke, intense en vooral humoristische vriendschap tussen beide individuen. De buitenwereld vindt het moeilijk om deze onmogelijke vriendschap te accepteren. Twee wildvreemden, uit twee zeer uiteenlopende werelden worden onafscheidelijke vrienden. Ze trekken zich hier niets van aan want, wat hebben ze te verliezen? Driss is straatarm en Philippe is verlamd. Samen zijn zij één en genieten van de kleine, simpele dingen van het leven die met geld niet te koop zijn. Na twee jaar beseft Driss dat zij beide hun eigen weg moeten gaan. Maar niet zonder Philippe nog éénmaal te verrassen en hem zijn onvoorwaardelijke vriendschap te tonen….

Deze adembenemende film eindigt met beelden van de ‘echte’ Philippe, de Marokkaan Abdel Yasmin Sellou. De ‘echte’ Driss en hij zijn in werkelijkheid nog steeds onafscheidelijk.

Les Intouchables is een wake-up call voor iedereen die het leven te zwaar en te serieus neemt en hierdoor zo veel moois mist. Dit meesterwerk kwam van niets op nummer 1 in de Franse filmwereld. Nooit eerder in de Franse ‘cinema-geschiedenis’ prijkte een vaderlandse film maarliefst tien weken achtereenvolgens op deze welverdiende eerste plaats!

Ik heb de film in de bioscoop gezien, maar hij is inmiddels ook verkrijgbaar op dvd.

Geschreven door Dorothy Looman
Januari 2013

D film Intouchables