Stichting Intermobiel

Boek: Wie de trui past (Maarten Ducrot)

Johan heeft een recensie geschreven van het boek ‘Wie de trui past, trekke hem aan’ van de schrijver Maarten Ducrot.

Titel: Wie de trui past, trekke hem aan
Schrijver: Maarten Ducrot
Genre: Sport, wielrennen
Inhoud: 240 bladzijdes
Verschenen in: September 2010
Uitgeverij: Amstel Sport

Recensie:
Maarten Docrot (1958) werkt als televisiecommentator bij de NOS. Samen met Herbert Dijkstra of Mart Smeets doet hij verslag van wielerwedstrijden (klassiekers en grote wielerronden) voor de televisie. Van 1985 tot 1991 was Maarten beroepswielrenner, eerst bij de ploeg van Jan Raas en later bij de ploeg van Cees Priem. Hij werd wereldkampioen ploegentijdrit, reed vijf keer de Tour de France en won daarin één etappe. Daarnaast studeerde hij psychologie.

In zijn boek beschrijft Maarten het leven van een wielrenner in het wielerpeloton. Hij schrijft gepassioneerd over zijn eigen fietservaringen in het peloton met voorbeelden uit bepaalde koersen. Welke ongeschreven wielerwetten er in het peloton gelden, over tactieken, over pijn lijden, verraad en heldendaden. Wat er omgaat in de koppies van de wielrenners. Wie er de lakens uitdelen en de veranderingen daarin (van organisatoren, ploegleiders naar de renners zelf). Zelfs het ontstaan van wielrennen beschrijft hij in zijn boek; het is duidelijk dat Maarten Ducrot verknocht is aan de wielersport. Op het laatst komt de doping in de wielersport aan het licht en hoe het wielrennen volgens hem dopingvrij kan worden. Maarten beschrijft het wielrennen niet alleen als gewezen beroepsrenner, maar ook als commentator en als psycholoog. Kortom dit boek geeft een complete kijk op het wielersport. 

Cijfer waardering: 9
boekrecensie Intermobiel Wie de trui pas van Maarten Ducrot

Korte toelichting op het cijfer: Het boek leest zich gemakkelijk en beschrijft alle ins en outs van het leven van een wielrenner in het peloton aangevuld met leuke anekdotes. Als wielerliefhebber en volger van de wedstrijden is het interessant, maar ook voor degenen die de wielersport minder intensief volgen.

Ingevuld door Johan Fiddelaers
Gepubliceerd in het Mobiel Magazine van december 2011
Geplaatst op de website in september 2013