Stichting Intermobiel

Boek: De Duik (Ann Packer)

Titel: De Duik (The dive from Clausen’s Pier)
Auteur: Ann Packer
Genre: Roman Aantal pagina’s: 503
Verschenen in: 2002

Korte samenvatting: ”Als ik niet kwaad op je was geweest, zou ik gezegd hebben dat je niet moest duiken”.

Carrie Bell (23), woont in het Amerikaanse plaatsje Madison en heeft al acht en een half jaar een relatie met Mike Mayer, haar eerste liefde. Toen haar vader het gezin verliet was Carrie een peuter en bleef ze alleen met haar moeder achter. Bij Mike’s familie was het altijd gezellig, zij heeft dan ook een groot deel van haar jeugd binnen de gemoedelijke muren van het ‘Mayers’ huis’ doorgebracht. Carrie’s passie is mode ontwerpen. Alleen al bij het zien van verschillende kleuren, stoffen en mensen ontwerpt ze in haar hoofd voor ieder dé perfecte outfit.  

De relatie tussen haar en Mike staat op een laag pitje. Carrie voelt zich niet meer gelukkig wanneer ze bij hem is. Kleine vertrouwde gewoontes zijn ‘ingesleten’. Haar drang om haar eigen leven te leiden is groot en ze twijfelt er dan ook aan of ze met Mike door wil gaan. Ook tijdens hun jaarlijkse uitje op Memorial Day, waar zij met een groep vrienden (waaronder haar hartsvriendin Jamie) de middag doorbrengen bij Clausen’s Reservoir, lopen de irritaties hoog op. Wat een leuke, sportieve middag had moeten zijn, eindigt in een regelrechte nachtmerrie wanneer Mike een duik neemt in te ondiep water. Hij breekt zijn nek en raakt verlamd….  

Tijdens een maandenlange ziekenhuis- en revalidatieperiode, gaat Carrie gebukt onder heftige schuldgevoelens. Maar ook haar plicht als verloofde en haar twijfels over hun relatie slingeren haar heen en weer. Uiteindelijk besluit ze haar hart te volgen en vertrekt naar New York. In deze grote stad, met oneindige mogelijkheden, wijdt ze zich aan haar passie: de mode. Maar ondanks dit spannende, nieuwe leven, blijft het innerlijke verdriet haar verscheuren. Dan keert ze noodgedwongen terug naar Madison. Haar thuiskomst neemt onverwachte wendingen aan.  
boekrecensie Intermobiel van De Duik van Ann Packer

Cijfer waardering: 7½

Toelichting op het cijfer: Hoewel het een behoorlijke ‘pil’ is, had ik ‘De Duik’ redelijk snel uit. Het is makkelijk te lezen, op sommige vlakken echter iets te langdradig. Het draait in het boek niet alleen om de gevolgen van de catastrofale duik (al doet de titel van het boek dat wel vermoeden). Het feit dat Mike verlamd is geraakt, is niet de enige reden dat Carrie een heftige innerlijke strijd doorstaat. Ook de innige band met haar onafscheidelijke hartsvriendin Jamie, met het veilige Madison en haar moeder spelen een grote rol in het geheel. Het vertrek van haar vader loopt als rode draad door het boek. Naar mijn mening een boeiende roman, met hier en daar een ‘hoog kippenvel-gehalte’. 

Ingevuld door Dorothy Looman, mei 2013
Gepubliceerd in het Mobiel Magazine van juni 2013
Geplaatst op de website in september 2013