Stichting Intermobiel

Film: Lang zal ze leven

Titel: Lang zal ze leven
Alternatieve titel: One Night Stand VI - Lang Zal Ze Leven
Gesproken: Nederlands
Genre: Drama / Komedie
Duur: 50 minuten
Regie: Mannin de Wildt
Acteurs: Sanne Vogel, Margo Dames en Titus Tiel Groenestege
 
Korte samenvatting:
Marta wilde pilote worden. Na een ongeluk is ze vanaf haar middel verlamd. Voor haar verjaardag krijgt ze een elektrische rolstoel en een suffe bootreis. Ze wil op de boot een einde aan haar leven maken, alleen verpesten haar reisgenoten het telkens. Marta krijgt onder andere te maken met een spastische aanbidder, een terminaal zieke Jehova‚Äôs getuige en een verlamde kapster, in deze zwarte komedie vol poep, braaksel, seks en onbeschaamde grappen. De film is online te bekijken op http://www.thisistheend.nl/kijk-online/lang-zal-ze-leven-2/ 
filmrecensie van Intermobiel van Lang zal ze leven

Cijfer: 8,5

Toelichting cijfer:
Een goede Nederlandse film waarin het verhaal van Marta verteld die in een rolstoel komt door een ongeluk. Je ziet haar zoeken in het omgaan met haar beperking. Ook haar omgeving is aan het worstelen in het omgaan met haar beperking. Ze behandelen haar kinderachtig. Ze krijgt voor haar eerste verjaardag in een rolstoel een elektrische rolstoel waar ze eerst niet in wil, maar ze bemerkt wat voor vrijheid de stoel haar geeft. Met die rolstoel gaat ze op een bootvakantie met lotgenoten.

Ze probeert diverse keren zelfmoord, wat niet lukt. Ze gaat op reis met een bootvakantie met andere jongeren met een beperking. Wat ik herken in reizen met de Rode Kruis jongerenboot. In het begin denk je eerst wat moet ik er en je neemt een paar dagen later afscheid van vrienden. De zwarte humor is erg herkenbaar naast het worstelen in het omgaan met haar beperking. Seksualiteit komt ook aan bod. Ook haar doodswens is herkenbaar. Er wordt geen oordeel geveld in haar doodswens. In deze film komt aan bod waar je mee te maken kunt krijgen als je een beperking of chronische ziekte krijgt. Vaak wordt een doodswens of gedachte niet benoemd of in beeld gebracht, maar hier dus wel. Daarom is deze film ook zo goed.

Ingevuld door Veroni Steentjes
Gepubliceerd in het Mobiel Magazine van juni 2013
Geplaatst op de website in september 2013