Stichting Intermobiel

Boek: Toen ik je zag (Isa Hoes)

Auteur: Isa Hoestoen_ik_je_zag
Titel: Toen ik je zag
Nederlands,  uitgifte: november 2013
Uitgeverij:  Ambo/Anthos B.V.

Prijs van e-book: 12,99 en van het boek € 19,95


Korte samenvatting:

Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit. Maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden. Isa Hoes (1967) en Antonie Kamerling (1966) leren elkaar in 1990 kennen tijdens audities voor de soapserie 'Goede Tijden Slechte Tijden'. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Ze worden verliefd op elkaar, gaan samenwonen en trouwen. Het stel krijgt twee kinderen: Vlinder en Merlijn. Ze leiden samen een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals. De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera s. Privé gaat Antonie echter gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen. In dit boek vertelt Isa over het leven met haar grote liefde Antonie, vanaf het moment dat ze elkaar leren kennen tot de periode na zijn dood.

 

Cijfer waardering: 8,5

Korte toelichting op het cijfer:

Ik zat te twijfelen of ik het boek zou kopen of niet, omdat ik het boek overal voorbij zag komen. Na enige twijfel heb ik het toch als e-book aangeschaft. Ik was nieuwsgierig naar het verhaal achter de zelfmoord van Antonie Kamerling. Het boek is op een fijne wijze geschreven. Je zit meteen in het verhaal. Het is zo geschreven dat het je pakt en dat je verder wil lezen. Op de eerste bladzijdes werd ik gefopt. Je leest dan dat ze met zijn vieren op de bank zitten en afscheid van hem nemen. Je denkt: klopt het verhaal niet dat ze niets van zijn zelfmoord wist? Maar ze schrijft dat ze wilde dat het zo gegaan zou zijn. Zo is het echter niet gebeurd.

Het boek vertelt inderdaad dat het uiterlijk niets zegt over hoe iemand zich voelt.  Je denkt vaak dat BN’ers alles hebben wat ze willen. Dat is vaak niet het geval en in dit geval zeker niet.  Je leest hoe zwaar het kan zijn om bekend te zijn. Je bent niet anoniem meer. Je leest in het boek duidelijk hoe Antonie jarenlang kampt met zware depressies en hoopt in spirituele zaken en diëten iets te vinden wat hem geluk en stabiliteit geeft. Maar dat kan hij niet vinden. De lat die hij zichzelf oplegt, is ook enorm hoog.  Een perfectionist in hart en nieren dus. Isa probeert het gezin zoveel mogelijk bij elkaar te houden en te redden. Ze ziet wel wat er gebeurt. Inmiddels zijn de depressies ook ingesleten als gewoontepatronen. Ze liet hem vrij om te gaan en staan waar hij wilde, zowel op privé- als op werkgebied.

Ik vond het boek zeker de moeite waard om te kopen en te lezen. Het bevestigt dat je als buitenstaander een verkeerd beeld hebt bij het bekend zijn. Je ziet alleen de voordelen en niet de nadelen die eraan kleven. Ook is treffend verwoord wat de enorme invloed is van depressiviteit op iemands leven en de invloed op het gezin, familie en vrienden. Dat niets is wat het lijkt, besefte ik weer na het lezen van dit boek.

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Rosan Wilts