Stichting Intermobiel

Op bed bij een rockconcert (The Neal Morse Band)

In mijn middelbareschooltijd ben ik besmet geraakt met het hardrockvirus door bands als AC/DC en Iron Maiden. Later is mijn smaak
verfijnd tot progressieve (hard)rock. De progressieve rockwereld is een relatief kleine wereld van pure muziekliefhebbers die van Johan Fiddelaers liggend bij concert in 013complexere rockmuziek houden. In die kleine wereld is de band Rush een icoon en is Neal Morse een grootheid, zoals ook drummer Mike Portnoy (bekend van Dream Theater) dat is. Beiden zijn rasmuzikanten welke leven volgens de cyclus van schrijven, opnemen en ‘touren’. Neal en Mike hebben gezamenlijk achttien studio cd’s uitgebracht met de bands The Neal Morse Band, Flying Colors en Transatlantic. Muziek luisteren is een grote hobby van me, daarnaast is het een welkome afleiding van de altijd aanwezige rugpijn. 

 

Deze keer had The Neal Morse Band, bestaande uit vijf veelzijdige Amerikaanse muzikanten, de prachtige dubbel-cd ‘The Similitude of a Dream’ uitgebracht. De dubbelaar beschrijft het muzikale verhaal van de tocht van een pelgrim gebaseerd op een boek van John Bunyan uit de 17e eeuw. Deze pelgrimstocht gaat van de City of Destruction naar het hemelse Jeruzalem. Kortom meer dan genoeg redenen om op 2 april 2017 samen met mijn vrouw naar hun concert in Poppodium 013 in Tilburg te gaan. Weken voorafgaand aan het concert had ik er al erg veel zin in; helemaal toen ik een mail kreeg voor een ontmoeting met Neal.

 

Een concert bijwonen is voor mij zeer bijzonder, er komt organisatorisch wel wat bij kijken. Door mijn rugklachten ben ik al vele jaren gedeeltelijk bedlegerig, om die reden moet ik een concert liggend bijwonen. Dat is voor de mensen van Poppodium 013 geen probleem. Op een omheinde verhoging hielden zij ruimte voor mij vrij. Op die verhoging waren enkele tafels neergezet, waarop mijn stretcher (een karperbed) kwam te staan. Dat was absoluut veilig. Op deze wijze kon ik goed over de mensen heen naar de band op het podium kijken.
 

Eric Gillette van The Neal Morse Band

Deze 3 foto's zijn gemaakt door:

The Neal Morse Band in 013

© Jostijn Ligtvoet Fotografie

Neal Morse

http://www.jostijnligtvoet.nl

 

Vol goede zin en hoge verwachtingen gingen we op de bewuste dag naar Poppodium 013. We parkeerden vlakbij in de Tivoli 

Johan Fiddelaers bij The Neal Morse Band

Parkeergarage. Voordat de zaal openging, konden wij al naar binnen, dus geen wachtrij voor ons. We plaatsten het karperbed en het nerveuze wachten op de band kon beginnen. Mooi op tijd betrad The Neal Morse Band het podium en begon het geweldige optreden. Ze speelden chronologisch alle songs van ‘The Similitude of a Dream’. Niet alleen Neal zong, maar ook de andere bandleden zongen songs of delen ervan. De nummers waren zeer gevarieerd met heftige rockpassages, tot jazzy stukjes en van symfonische rock tot melodieuze, swingend pop. Ook vocaal was het top, zo was er de prachtige Beatlesachtige samenzang, wat soms a capella was en er was zelfs een kippenvel bezorgend 5-stemmig intermezzo. 

 

De nummers op de cd zijn al prachtig; live ervaarde ik pas echt hoe geweldig de nummers zijn. Het is gewoon een meesterwerk! Nadat alle drieëntwintig nummers gespeeld waren, eindigend met een mooi slotakkoord, volgden nog vier toegiften. Dat waren lange songs van eerdere cd’s van de band of van Neal Morse zelf. Het geluid in de zaal was echt goed. De muzikale show, waar de energie en spelvreugde vanaf spatte, duurde tweeënhalf uur. Het applaus na afloop was groots en met een gezamenlijke buiging van de band kwam een einde aan het geweldige optreden.

Johan ontmoet Neal Morse backstage

 

Afterparty

Na afloop was het wachten op de ontmoeting, daarvoor moesten we in de kelder zijn. De muziek had erg veel van mijn lichaam gevergd, waardoor ik niet of nauwelijks meer kon lopen of staan. Trillend op mijn benen, helaas niet door de inspanning, ontmoette ik Neal Morse en bassist Randy George eventjes, langer was fysiek niet mogelijk. Maar het was een mooie afsluiting van een topavond! 

 

Liggen in 013

Een medewerker vertelde ons dat het de tweede keer was, dat in 013 iemand liggend een concert bijwoonde. Dat verbaasde mij. Grappig was dat ik hem kon vertellen dat ik dan ook degene van die eerste keer was (in 2014 bij een concert van Anathema). Het is jammer dat naast mij niemand anders gebruik maakt van de service en faciliteiten om liggend een concert in 013 bij te wonen. Er zijn toch vast meer bedlegerige mensen die naar een concert gaan of willen gaan.

 

Hoe ik dat geregeld heb?

Heel simpel, ik heb hen eerst gebeld en aangegeven dat ik liggend op mijn stretcher een bepaald concert wilde bijwonen. De medewerker gaf aan dat dit geen probleem was. Ik moest dan twee kaartjes voor het mindervalidenplatform kopen en mailen wat voor bed ik meenam (foto’s en maatvoering) en of ik verder nog eisen had. Een dag of tien voor het concert mailde ik hen om het een en ander af te spreken en ook de tijd (voor opening van de zaal). 

 

Op deze wijze hebben ze al twee keer een onvergetelijke avond mogelijk gemaakt voor ons en dat doen ze, mits dat mogelijk is, ook graag voor anderen. In september bezoeken we liggend het concert van Ayreon in de 013, dat wordt weer genieten!

Johan bij concert van The Neal Morse Band

 

Mindervalidenplatform

Poppodium 013 heeft ook een mindervalidenplatform (rolstoelplatform), welke natuurlijk geschikt is voor mensen in een rolstoel, maar ook voor mensen die moeilijk lang kunnen staan. Je moet dan wel bij aanschaf van een ticket kiezen voor een rolstoelticket. Poppodium 013 heeft ook een kleine zaal, hier is geen rolstoelplatform. Neem dan even contact met 013 op, want ze denken graag met je mee!

 

Geschreven door Johan Fiddelaers

Geredigeerd door Evy

April 2017 (15 mei 2017 gepubliceerd)