Stichting Intermobiel

rolstoeldansen

Alma over haar hobby: 'Rolstoeldansen geeft me vrijheid.'

Alma doet alweer vier jaar aan rolstoeldansen. Indertijd kwam ze in een rolstoel terecht. Ondanks deze beperking wilde ze zich weer vrij voelen. Toen werd haar aangeraden om te gaan rolstoeldansen. Dit geeft Alma weer vrijheid. Tegelijkertijd leert ze zo de ‘tips en trucs’ hoe met de rolstoel om te gaan.

Voor iedereen geschikt
Voor rolstoeldansen is er geen leeftijdsgrens. De oudste deelnemer was zelfs 99! Wat voor beperking je hebt, speelt ook geen rol. Rolstoeldansen wordt beoefend door valide en minder valide mensen. Het kan namelijk ook met een staande partner beoefend worden. Rolstoeldansen is dus voor iedereen geschikt.

Voor het rolstoeldansen kan een speciale rolstoel gebruikt worden. Zo’n stoel heeft het voordeel dat hij makkelijker draait en lichter in gewicht is dan een gewone rolstoel. Wel zo handig, want een staande partner beweegt jou. Een speciale rolstoel is echter niet verplicht. Rolstoeldansen kan bijvoorbeeld ook met een elektrische rolstoel. Het is net hoe je zelf het rolstoeldansen wilt beoefenen. Als je niet op eigen kracht een rolstoel kan bedienen, zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Je kunt een “duwer” krijgen; dit is iemand die jou voortduwt. Zo krijg je toch het idee dat je danst. Bij een slechte handfunctie zijn er speciale dansstokken verkrijgbaar. Deze dansstokken worden aan je stoel bevestigd. De staande partner beweegt jou dan in de rolstoel door de stokken vast te houden.

Danspartners
Alma danst met invalide en valide partners. Ze heeft ook een vrijwilliger die gewoon kan lopen, maar die voor Alma in de stoel gaat zitten. Op die manier heeft ze dan toch een partner in een rolstoel. Er wordt lesgegeven door iemand die ook in een rolstoel zit. Dit is wel prettig, want dan zit diegene op gelijke hoogte, aldus Alma. Alma danst één keer in de week; bij demonstraties rolstoeldansen ook wel twee keer per week. De dansgroep werkt veel met vrijwilligers. Je kan vanzelfsprekend ook met de anderen uit je dansgroep dansen. Velen nemen een familielid of partner mee. Dat is natuurlijk erg leuk, omdat je ergens anders dan ook met diegene kan dansen!
 

foto: Combi rolstoeldansen dus een valide partner met iemand in een rolstoel

Foto combi rolstoeldansen


Competitieverband
Net als ‘gewoon’ dansen zonder rolstoel kent ook rolstoeldansen een klassensysteem. Er bestaan diverse klassen: brons, bronzen ster, zilver, zilveren ster, goud, gouden ster en topklasse, topklasse ster.

Aan het einde van het seizoen kan je afdansen. Dit is altijd een heel spannende avond. In anderhalve minuut moet je laten zien wat je in je mars hebt! Je moet drie dansen doen als je afdanst waarvan je er één zelf mag kiezen. De rest wordt gekozen.

Wedstrijddansen is ook een mogelijkheid. Er zijn wedstrijden in Nederland, maar ook in het buitenland. Vooral in het buitenland is er veel animo voor. Helaas ontbreekt het Alma aan energie om wedstrijden te dansen.

Kortom, rolstoeldansen is een heel leuke hobby die je een groot gevoel van vrijheid geeft!

Geschreven door Marianne Verschoof
M.m.v. Annelies Huisman

Foto rechts: Alma die aan het rolstoeldansen is

Alma rolstoeldansen