Stichting Intermobiel

Gedichten schrijven

Mijn naam is Alma Bosman en ik ben 26 jaar.

Mijn hobby nou eigenlijk passie is gedichten schrijven. Ik ben begonnen met dichten toen ik steeds meer beperkter raakte. Ik werd in 1997 geconfronteerd met posttraumatische dystrofie door een klein ongevalletje op mijn werk. Ik moest op een of andere manier mijn emotie en gevoelens kwijt. Ik had en heb erg veel moeite om ze zo te tonen. Maar ik merkte dat het mij beter lukte in dichttaal. Vroeger was ik niet zo’n schrijfster. Maar naarmate ik het steeds meer deed, kwam ik erachter dat het mij steeds makkelijker af ging.

In april 2005 is er zelfs een gedichtenbundel uitgegeven..”Vlindertje die nog klein is”. Ik had speciaal voor deze titel gekozen omdat, ik het leven vergelijk net zoals die van een vlinder. Een vlinder moet veel moeite doen om zo’n mooie vlinder te worden. Ik dacht dat ik die mooie vlinder al was. Maar het bleek dat ik nog heel erg veel moet leren om tot die mooie vlinder op te bloeien. Ik wilde door middel van mijn gedichten ook andere mensen helpen dat het belangrijk is om je te uiten, om je verhaal te vertellen. En dat de wereld niet stopt met draaien als jouw leven net iets anders verloopt als wat jij in gedachte had. Ik ben dus ook super trots op mijn bundel en dat ik dat al bereikt heb. vlinderboek

Als ik begin met dichten is het vaak als mijn hoofd vol zit of ik heb een woord waar ik iets mee moet. En ik begin gewoon te schrijven. Als ik denk dat ik klaar ben, lees ik het nog een keer over. En ik kom er dan achter wat ik nou eigenlijk bedoel. Het is ook een soort relativering methode voor mij. In het begin leken mijn gedichten een beetje op Sinterklaasgedichten. Maar je leert er vanzelf steeds meer gevoel in kwijt te kunnen. En steeds meer te durven in je woorden.

Gedichten hoeven ook niet perse te rijmen. Het mogen ook gewoon poëtische woorden zijn. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de eerste letters weer een zin of woord te vormen. Dichten is in wezen jouw gevoel op papier. Het zijn jouw woorden. En er gelden voor gedichten niet perse regels. Het is wat jij kwijt wilt aan de mensen. Wat jij de mensen wilt vertellen.

Ik zou zeggen probeer het gewoon uit. En je zult zien dat er binnen in jou ook een soort dicht talent verschuilt.


Gedicht,

In een gedicht speel je met woorden
Ben je in wezen een klein kind.
Maar ook weer een oude vrouw of man die de wijze woorden vind.

In gedichten kun je je gedachten op een rij zetten
Je gevoel kwijt…en soms kan een gedicht je beletten
Van gedachtes die door jou hoofd spelen
Je kunt ook je gedachten met anderen delen.

Een gedicht kan ook veel tussen de regels doorvertellen
Nog net niet de toekomst voorspellen.
Maar schuilt er veel waarheid in een gedicht
Soms is het donker. Of heel erg licht..

In gedichten schrijf je in wezen je gedachten op
Die rond waard in je grote kop
Maar ook zit er vaak tederheid en liefde in gedichten
Of je kunt een gedicht op kwaadheid richten.

Maar in een gedicht speel je met woorden..
Ben je in wezen een klein kind.
Maar ook weer een oude vrouw of man die de wijze woorden vind.

©Alma