Stichting Intermobiel

Musical Fame (Engelse versie)

Fame, I'm gonna live forever! Vanaf de filmpremière in 1980, is het verhaal rond "The road to fame" uitgegroeid tot een ware klassieker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederland twee musicals van Fame achter elkaar krijgt voorgeschoteld. Vanaf 8 oktober is de Engelstalige versie van de musical Fame te bewonderen in het theater. In januari 2008 gaat de Nederlandstalige versie van start.

Vorig theaterseizoen trok de originele Engelse versie van Fame the Musical al met succes door Nederland. De nieuwe(re) versie van de Engelstalige versie is voor het Nederlandse publiek aantrekkelijker gemaakt door een aantal Nederlanders aan de cast toe te voegen. Deze Nederlandse sterren zijn: Jody Bernal, Hans van der Togt, Donna Lynton en Ivo Chundro. Musicalster Carolina Dijkhuizen is uit de cast gestapt, omdat zij een kans kreeg die ze niet kon weigeren. De Engelstalige Fame staat onder regie van choreograaf/regisseur/acteur Barrie Stevens. Vorig seizoen was Stevens ook al bij de productie betrokken; in de rol van drama docent Mr. Myers. Dit maakte hem zo enthousiast dat hij nu de rol van regisseur op zich heeft genomen.

Fame vertelt het verhaal van een groep studenten aan de New Yorkse High School of Performing Arts (PA), vanaf het moment van hun auditie tot aan het eindexamen. Ze hopen allemaal op een toekomst als succesvol acteur, zanger, danser of muzikant. Fame neemt het publiek mee langs hoogte- en dieptepunten, vriendschappen, romances en het harde werken dat nodig is om de ultieme droom te bereiken. Onvergetelijke liedjes, hartverwarmende personages, beenwarmers en dansen op een taxi, de musical Fame is een voorstelling voor jong en oud. Voor iedereen die van theater houdt en voor iedereen die droomt, of ooit droomde, van een plek in de spotlights.

De musical Fame met onder andere Jody Bernal

Ik (Veroni) heb op 13 december 2007 in de schouwburg Arnhem de Engelse versie van de musical Fame gezien met Emile. De schouwburg had weer een bagnoire voor me vrij gemaakt met stroom, zodat ik het bed kan verstellen en omhoog kan zetten als iedereen gaat staan. Dat is vaak aan het einde van een voorstelling of als de mensen gaan meezingen en dansen. Alleen gebeurt dat niet heel vaak, want de zaal in Arnhem is altijd erg stug en komt moeilijk los is mijn ervaring.

Ik kreeg de week ervoor pas door dat er dus twee versies zijn. Ik keek op de website www.schouwburgarnhem.nl en zag Engels staan dus dacht dat de liedjes alleen in het Engels zouden zijn, maar ik kwam er in de zaal dus achter dat ook de teksten in het Engels gesproken worden. Gelukkig is mijn Engels niet slecht, maar toch moet je veel geconcentreerder luisteren en krijg je door de muziek niet altijd alles mee. Ik merkte dat wat oudere bezoekers er veel moeite mee hadden. Je verwacht niet zo snel een gehele Engelse musical in een Nederlands theater.

Ik heb erg genoten van de voorstelling. De dans was super, zowel klassiek als pop zag je in de voorstelling terug. Het is erg mooi om 15 tot 20 mensen samen te zien dansen en synchroon. Ook was de zang van de spelers erg goed. Ik vond Carmen erg goed zingen en het stelletje dat een koppel gaat vormen was super goed. Het is een erg swingende voorstelling. Er zit een live band op het podium onder het opgebouwde decor. Het decor was erg mooi en kon ook draaien, zodat je de ene keer in een klaslokaal zit en dan weer in een balletzaal. Er zat een trap in en er was een podium boven, waardoor het erg dynamisch was en er veel gebeurde. 

Ik was positief verrast, omdat ik weinig van de spelers kende op Jody Bernal en Hans van der Togt na. De jongen die Slomo speelt, zat ook in de tv serie de musical Fame met Jim. Hij viel toen af voor de rol van Slomo, maar blijkbaar was hier gelukkig wel plek voor hem. Ik vond dat hij het erg goed deed. Ook zat er veel humor in door. Dit werd vooral goed gedaan door een speelster die een wat dikkere jonge vrouw speelde die aan eten verslaafd was. Ik vond Jody Bernal qua zang zelfs wat achterblijven met de rest, maar hij maakt het weer goed door zijn rol met humor en het leuke Spaanse accent. Fame gaat over dromen hebben en hard werken om je droom te bereiken. Ook zie je dat niet iedereen de druk aan kan en aan de verslavende middelen gaat zoals Carmen. Het gaat ook over offers brengen. Ook al kan ik niet dansen, ik vond toch veel herkenning in de inhoud. Het gaat om universele thema's waar iedereen zich wel in kan vinden. Ik vind deze Engelse versie dus zeker een aanrader, mits je Engels goed is en je ook weet dat je naar een Engelse voorstelling gaat. Ik betwijfel of de Nederlandse versie qua niveau hier aan kan tippen. Ik vind het juist nog moeilijker om als Nederlandse de teksten ook allemaal in het Engels te doen. Wellicht dat in het Nederlands soms wel net ietsje meer de intensiteit van de inhoud terug komt in de liedjes. Al met al een geslaagde voorstelling! Veel succes als je naar deze musical gaat of naar een andere!
Veroni Steentjes

Fame met Carmen en Tyro de cast  van Fame de cast van Fame met het mooie podium