Stichting Intermobiel

Lizethe vertelt over haar WSW indicatie

 ‘Als ik alles van tevoren had geweten, was ik nooit met een WSW indicatie aan de slag gegaan. Die tijd en energie had ik ook kunnen gebruiken om te reageren op leuke banen.’ 

Mijn eigen ervaring over de Wet sociale werkvoorziening (WSW) indicatie en over vrijwilligerswerk mert behoud van uitkering.

Ik ben Lizethe van der Lee en 37 jaar. Ik heb Posttraumatische Dystrofie (PD) in mijn rechterbeen tot boven mijn knie. Ik heb dit sinds juni 1999 naar aanleiding van een achillespeesoperatie. Het vetbultje van mijn achillespees is er toen af gehaald. Sinds maart 2001 zit ik volledig in de WAO. Dit vond ik heel erg, omdat ik mijn werk als keukenassistent erg leuk vond. Ik vond het jammer dat ik mijn werk niet meer kon doen gezien mijn lichamelijke klachten. Ik was tot maart 1999 werkzaam in een verzorgingshuis als keukenassistente. Ik heb sinds 2005 een WSW indicatie en ben ook bezig met een sociale werkvoorziening. Ik sta al sinds 2005 op de wachtlijst. Ondertussen heb ik bij de WSW ook een toeleidingstraining gevolgd.

 Lizethe van der Lee, vrijwilliger Intermobiel

Sociale werkplaats
De sociale werkplaats dan wel de consulente krijg je toegewezen. Het is ook erg belangrijk dat je een goede consulente hebt waarmee het goed klikt. Dat kan heel fijn zijn voor de begeleiding naar een nieuwe werkplek toe wat jij graag wilt doen. Dit houdt in dat zij gaan kijken wat je nog wél kan doen op het gebied van werk. Ze kijken dus niet naar je beperkingen, naar wat je dus niet kunt maar na wat je nog wél kunt. In de toeleidingstraining maakte ik in een klein groepje van ongeveer vijf personen individuele opdrachten of met zijn tweeën. De toeleidingstraining is door de sociale werkplaats ineens stop gezet. Waarom ze dat gedaan hebben weet ik tot op heden toe nog niet. Eerlijk gezegd heb ik daar ook nooit meer na gevraagd, maar ondertussen was mijn WSW indicatie wel afgelopen. Deze duurde namelijk drie jaar en is opnieuw aangevraagd. Ik heb weer, na een keuring wat inhoudt dat je een gesprek hebt bij het CWI, duidelijk moeten maken dat ik weer een WSW indicatie wilde hebben. Deze duurt ook weer drie jaar. Telkens na de drie jaar wordt het op dezelfde wijze verlengd

Plaatsingsonderzoek
Ongeveer een jaar later, ben ik overgegaan naar een andere consulente. Daar heb ik ook aan een plaatsingsonderzoek meegedaan. Daarin wordt duidelijk wat je wilt gaan doen en of je dat wel kunt. Maar dat onderzoek is eigenlijk helemaal niet relevant gezien het feit dat ikzelf ben omgeschoold naar medisch telefoniste/receptioniste via een opleiding bij de LOI. Deze omscholing heeft het UWV helemaal vergoed. Ik kon niet stil zitten en stilzitten is achteruitgang in mijn ogen. Daarom ben ik me dus op eigen initiatief om gaan omscholen tot medisch telefoniste / receptioniste. Zelfs de taxi die ik nodig had om examen te doen in Leiderdorp heeft het UWV vergoed. Ik ben ze daar heel dankbaar voor. Tijdens de thuisopleiding heb ik werkervaringsplaatsen gevonden om werkervaring op te doen. Ik kreeg opdrachten die voor mijn gevoel bij een secretaresse of bij een boekhoudkundige hoorden. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit meegemaakt dat een receptioniste/telefoniste moest uitrekenen of moest uitzoeken hoe je een pakket moet frankeren. Ik vond dat een beetje ver gezocht en heb dat ondertussen ook kenbaar gemaakt bij het UWV. Ook in een gesprek na het beëindigen van het plaatsingsonderzoek, heb ik kenbaar gemaakt dat ik dat werk wel kan doen. Ik ben daar ook van overtuigd. Alleen zegt mijn gevoel dat deze sociale werkplaats voor mij beslist en dat mijn mening en wensen niet meetellen. Ik vind dat heel jammer en ik ben het daar ook niet mee eens. Ik ga daarom ook terug om met het UWV praten. De sociale werkplaats wil mij dus in de productie hebben, maar aangezien ik in mijn arm ook Posttraumatische Dystrofie klachten heb, zal ik door dat werk meer beperkingen gaan ondervinden.

Persoonlijk ervaring
Ik wil deze ervaring graag met jullie delen, maar dat wil niet zeggen dat dit bij een ander ook zo gaat, zoals bij mij. Dit is gewoon een stresssituatie en dat kan ik er niet bij hebben. Vandaar dat ik ook mijn eigen plan trek. Ik ga nu zelf solliciteren, maar dat heeft wel als nadeel dat een werkgever geen subsidie krijgt als hij mij aanneemt. Een werkgever krijgt alleen subsidie als ik in de productie ga werken, waar ik me ontzettend ongelukkig bij voel. Je kan dit vergelijken met het volgende. Stel dat jij van school perse naar de HAVO moet, terwijl jij liever naar het VMBO wilt, omdat je bijvoorbeeld bepaalde vakken leuker vindt en deze ook nodig hebt voor je toekomstige werk of voor een vervolgopleiding.

Als ik dit alles van tevoren had geweten, was ik nooit met een WSW indicatie aan de slag gegaan. Het is zonde van mijn spaarzame tijd en energie. Al die jaren zijn eigenlijk gewoon verspilde tijd. Die tijd had ik ook kunnen gebruiken om te reageren op leuke banen. Ik heb er veel voor laten lopen en heb daarmee ook kansen verspeeld.

Meer links over de WSW vind je op onderstaande websites

Vrijwilligerswerk met behoud van uitkering
Ondertussen ben ik sinds september 2008 bij Stichting Intermobiel vrijwilliger geworden waar ik ontzettend veel tijd insteek. Ook vind ik het heel leuk om te doen. Ik werk ook als vrijwilliger elke zaterdagochtend bij de plaatselijke voetbalclub als coördinator bij de jeugd. Inmiddels heb ik een vrijwilligersbaantje aangeboden gekregen bij de sociale werkplaats. Ik ga daarom ook per 1 februari 2009 werken met behoud van uitkering in het magazijn van de kringloopwinkel. Wat ik daar precies ga doen, weet ik nog niet maar ik ben blij dat het geen productie is geworden, zoals ze gezegd hadden. Ik ben er al geweest voor gesprekken met een personeelsfunctionaris. Ook heb ik al gekeken in het magazijn van de kringloopwinkel.

Tevens hebben medewerksters mij uitgelegd wat de werkzaamheden allemaal inhouden. Ik hoop dat ik het er goed naar mijn zin zal hebben. Ik begin met twee halve dagen per week en dit wordt in een half jaar tijd opgebouwd naar vijftien uur per week. Dit is ook in overleg met mijn arbeidsdeskundige goedgekeurd. Ik heb nu mijn eerste werkweek erop zitten. Het is met niet goed bevallen en wel om de volgende reden: Ze hebben ondegelijk materiaal, zodat ik nu het heel erg van in mijn rug heb gekregen. Ik had daar een veel te hoge kruk om aan een hoge tafel te zitten, zodat mijn knieën tegen de rand van de tafel kwamen. Ik had zo een verkeerde houding voor mijn rug. Ik heb mijn arbeidsdeskundige hierover gebeld en heb ook een gesprek gehad met de personeelsfunctionaris. Beiden hebben mij de goedkeuring gegeven om mezelf ziek te melden als het probleem komende dinsdag niet is opgelost. Ik mag ook pas terugkeren als de problemen zijn opgelost, maar aangezien deze al langer spelen zie ik daar geen oplossing op korte termijn in komen.

Ik vind dat jammer, want het is een onderdeel van de sociale werkplaats. Iedereen die bij de sociale werkplaats komt te werken heeft een dossier met de klachten erin en de aanpassingen die daarbij horen. Vandaar dat een sociale werkplaats of een bedrijf moet voldoen aan de aanpassingen die je nodig hebt. Ik weet niet wat de andere klachten zijn van de mensen die er werken, maar het is er niet werkvriendelijk gezien de klachten die ik heb. Jammer dat ik niet echt een positieve ervaring met de WSW heb om met jullie te delen.

Meer informatie over vrijwilligerswerk met behoud van een WAO uitkering vind je op onderstaande websites:

Geschreven door Lizethe van der Lee
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Februari 2009