Stichting Intermobiel

Hinno vertelt over tekenen en schilderen

'Het zou mooi zijn als iedereen ook zoveel plezier en ontspanning beleeft aan de hobby's als ik dat doe.'

Hallo, mijn naam is Hinno Ooms, ik ben 42 jaar, getrouwd met Angelique en samen hebben we vier kinderen. Ik heb een erfelijke longziekte genaamd Alpha-1- antitrypsine-deficiëntie (AAD). Hierdoor ben ik op mijn 36e volledig arbeidsongeschikt geraakt. Ik teken en schilder graag.

Mijn hobby’s
Naast mijn gezin zijn tekenen en schilderen mijn grootste hobby, enkele andere  hobby’s zijn helaas niet meer mogelijk. Daarnaast knutsel ik vaak (meestal voor of met de kinderen), daarvan kom ik tot rust. De interesse voor tekenen is eigenlijk ontstaan op de MAVO en later, op de MTS, ben ik meer techniek en perspectief gaan tekenen. De materialen waar ik meestal mee werk zijn Oost-Indische inkt, aquarel, pastelpotlood, plakkaatverf (gouache) of pastelkrijt gecombineerd met aquarel.
Hinno Ooms geconcentreerd aan het werk

Inspiratie
In mijn tekening of schilderij probeer ik altijd een verhaal te vertellen, een stukje van mijn leven of gewoon een fantasieverhaal. De mensen die me een beetje kennen, proberen dan vaak te achterhalen wat er achter die tekening of dat schilderij schuilt. Ook leuk zijn de reacties als ze zeggen, dat ze er iedere keer weer andere dingen in zien. In de winter schilder ik het meest, omdat ik dan vaak aan huis gebonden ben. In het voorjaar en de zomer gaan we vaak op pad, gewapend met fototoestel. Inspiratie haal ik uit de natuur, de zee, het land of vaak ook van leuke vakantiefoto's die mensen sturen. Soms schilder of teken ik in opdracht, naar aanleiding van een foto of gebeurtenis, en geef daar dan mijn eigen draai aan.

Activiteiten Centrum
Op het Activiteiten Centrum in Goes zijn veel verschillende mogelijkheden, waarbij gekeken wordt naar ieders mogelijkheden en beperkingen. Met de middelen die er zijn wordt geprobeerd om een ieder een zinvolle en fijne dagbesteding te geven. Als het aan mij ligt, in ieder geval wel geslaagd. Als je daar vandaan komt is er gewoon een last van je schouders en kun je er weer even tegen aan. De activiteiten waar ik aan deelneem zijn tekenen en schilderen. Daarnaast bezoek ik de workshops waar bepaalde technieken en gebruikte materialen nader worden toegelicht. De groep bestaat uit een aantal mensen die al langere tijd tekenen, maar die door hun beperking thuis zelfstandig niet meer datgene kunnen opbrengen. Door de begeleiding, die zeer ervaren is, wordt er zo aan bijgedragen dat mensen hun hobby leuk blijven vinden. Tevens wordt er gekeken of er aanpassingen gemaakt kunnen worden om het makkelijker te maken. Op donderdag doe ik keramiek en de gespreksgroep.
het kunstwerk waar Hinno hierboven aan werkt, is nu af

Mijn gevoel
Van nature kan ik behoorlijk druk en onrustig zijn. Deze hobby’s geven me een stukje broodnodige rust, omdat ik dan erg geconcentreerd bezig ben. Mijn gedachten dwalen algauw af en het lijkt wel of ik geheel in een droomwereld kom. Het gevoel dat je krijgt, als je aan een mooie tekening werkt, is moeilijk te omschrijven. Ik kan er volledig in opgaan. Soms komen tekeningen in mijn dromen op, waarin ik in gedachten door het veld van mijn tekening ga. Soms moet ik uit bed om zoiets op papier te zetten. Ik teken vooral aan de eetkamertafel, omdat die lekker groot is. Dan luister ik het liefst naar muziek van Live of 3 Doors Down of andere rockmuziek. Dat ligt ook wel eens aan de tekening. 

Nu mee bezig en mijn uitdaging
Momenteel ben ik bezig om een postertekening te maken in fantasie/gothic stijl voor mijn oudste dochter. Ze houdt ook veel van dieren en van rockmuziek. Ik zoek nu uit welke elementen ik in dit getekend verhaal ga verwerken. Het lijkt me een mooie uitdaging. Waarschijnlijk wordt het een materialencombinatie van aquarel verf, ecoline, pen en inkt. Dit zijn gewoon de materialen die voor mij prettig in de hand liggen.
Mijn grootste uitdaging op tekengebied is om eens een tekening van heel mijn gezin inclusief de huisdieren te maken. Dus waar de levenslust vanaf springt, om zomaar eens te zeggen. Dit zal nog wel flink oefenen worden, verwacht ik.

Ook dit is gemaakt door Hinno, een geheel andere stijl en techniek De Sprienke (van Hinno Ooms)

Betekenis
Meestal teken ik als de kinderen op school zijn, dan word ik minder afgeleid. Als ze dan thuiskomen heb ik weer alle tijd om de kinderen aandacht te geven en om naar hun verhalen en belevenissen te luisteren. Hopelijk geef ik hiermee een beter beeld van mijn hobby als zeer belangrijke drijfveer voor mijn leven. En niet te vergeten de steun en liefde die mijn vrouw, kinderen en huisdieren voor me zijn. Een reden om door te knokken voor alles wat het waard is om te leven, ondanks de vele tegenslagen in ons drukke bestaan. Het zou mooi zijn als iedereen ook zoveel plezier en ontspanning beleeft aan de hobby's als ik dat doe.
Hinno Ooms

Geschreven door Hinno Ooms.
Geredigeerd door Johan Fiddelaers.

Januari 2010.