Stichting Intermobiel

Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)

Wat houdt de AWBZ in?
De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is een verzekering voor bepaalde vormen van zorg die nodig zijn bij langdurige ziekte, handicap of ouderdom. Iedere Nederlander betaalt premie voor de AWBZ. Als je werkt of een uitkering krijgt, wordt deze premie ingehouden door de werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds en aan de Belastingdienst betaald. Enkele voorzieningen die nu onder de AWBZ vallen, gaan over naar de voorgenomen Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Voor wie is de AWBZ bedoeld?
De wet is bedoeld als vergoeding voor zorg die hoge kosten met zich meebrengt. Meestal gaat het om zorg in een instelling: een dagverblijf, activiteitencentrum of verpleeginstelling. Maar ook thuiszorg kan onder AWBZ vallen, en psychotherapie. En behalve voor directe zorg kun je een AWBZ vergoeding ook aanvragen voor onderzoek of dieetadviezen.

Hoe en waar vraag je AWBZ aan?
Meestal regelt de zorgverzekeraar de AWBZ-vergoedingen. In de praktijk zul je daarom niet merken of bepaalde ziektekosten worden betaald vanuit de AWBZ of niet. Voor de zorg die onder de AWBZ valt, moet je vrijwel altijd een medische indicatie hebben. Voor sommige vormen van zorg betaal je bovendien een eigen bijdrage. De AWBZ wordt uitgevoerd door zorgkantoren. Hier kun je terecht voor verdere informatie over de AWBZ.

Waar vind je meer informatie over de AWBZ? 
§ www.ggzbeleid.nl 
§ www.meerotterdam