Stichting Intermobiel

Accommodaties


Op deze pagina vind je diverse accommodaties in binnen en buitenland die geschikt zijn voor mensen met een handicap. Ook zijn er sites te vinden waar veel nuttige informatie te vinden is voor de vakantiemogelijkheden met een handicap. Door te klikken op de links kun je direct naar de informatie gaan die je aanspreekt, zodat je niet de hele tekst hoeft te lezen.

Inleiding:

Accommodaties Binnenland:

Accommodaties Buitenland:


Overig:


Inleiding

Er even op uit
Iedereen wil op zijn tijd graag op vakantie. Even weg uit je eigen omgeving en nieuwe ervaringen op doen. Een goede accommodatie vinden valt niet mee. Zeker niet als je veel aan bedgebonden bent. Heeft het wel zin om op vakantie te gaan als je niet of weinig mobiel bent? Volgens Stichting Intermobiel wel, omdat het veranderen van je leefomgeving, al is het tijdelijk, de sleur van het dagelijkse leven doorbreekt. Het is de kunst om het vakantiegevoel te kweken, ook als je niet in staat bent tot het maken van allerlei uitstapjes. Dan wordt de accommodatie waar je verblijft natuurlijk extra belangrijk. Als je veel op bed ligt, is een bungalow met prettige sfeer wel belangrijk. Veel bungalowparken liggen in de bossen. Als je vanuit je bed dan naar buiten kunt kijken waar mogelijk de eekhoorntjes rond springen, geeft dit al een extra tintje aan je vakantie.

Verder kun je proberen het normale leven wat je thuis leidt, enigszins om te gooien. Natuurlijk voor zover mogelijk en vooral in die zin dat je je er zelf prettig bij voelt. Eens een wasbeurt overslaan of vervangen door een kattenwasje, kan bevrijdend werken. Daarnaast kun je denken aan een cd-speler met je lievelingsmuziek, een spannend boek lezen of (geur)kaarsjes meenemen met wat wierook. Laat jezelf verwennen met luxe verzorgingsproducten die je normaliter niet gebruikt of met lekker eten en lekkere hapjes. Misschien is het mogelijk dat je beste vriendin(nen) een weekend of nacht blijven slapen, zodat ze zo ook met je op vakantie kunnen. Het is leuk om dan spelletjes te doen met familie of vrienden. Waar het om gaat, is dat je op vakantie net die dingen moet doen, waar je thuis niet aan toe komt.

Voorwaarden geselecteerde accommodaties
Stichting Intermobiel heeft een aantal accommodaties voor je uitgezocht. Alhoewel er op Internet veel over toegankelijke bungalows te vinden is,is het niet altijd duidelijk welke voorzieningen aanwezig zijn. Veel bungalows zijn drempelloos en dus aangepast, maar elke vorm van voorziening in de trant van een aangepast bed ontbreekt. De onderstaande bungalows beschikken in ieder geval over een aangepast bed en op alle sites staat vrij nauwkeurig beschreven hoe de accommodatie eruit ziet. Helaas is het vaak niet mogelijk om met bed van de slaapkamer naar woonkamer te kunnen. Maar er kan waarschijnlijk wel een extra bed in de woonkamer gezet worden, als dit nodig mocht zijn. Het is altijd verstandig goed te informeren naar dit soort mogelijkheden. Mits mogelijk, is het slim om een bekende naar de accommodatie en omgeving te laten kijken om zo te beoordelen of de woning geschikt is voor jouw mogelijkheden. Zo kan je een hoop (vakantie)ellende voorkomen.

Wij blijven dus zoeken naar meer bungalows die geschikt zijn voor mensen met een zwaardere handicap en/of mobiliteitsbeperking. Als je zelf nog aanvullingen hebt, mail ze ons dan.


Accommodaties Binnenland

Landgoed Old Heino
Landgoed Old Heino is nog in aanbouw. Op Landgoed Old Heino in Overijssel worden geheel aangepaste recreatie- bungalows met zorgconcept voor mensen met een functiebeperking gerealiseerd. Deze unieke woningen zijn o.a. voorzien van een hoog/laag keuken en dito bed en badkamermeubel. Bovendien zijn alle ruimten toegankelijk voor rolstoelgebruikers en voorzien van op afstand bedienbare verlichting. Er zijn (komen) verschillende types bungalows waaronder ook bungalows waar je wel met bed door de slaap/woonkamer deur komt. In een aantal woningen is ook een omgevingsbesturing aangebracht. Als je toch nog faciliteiten mist, zijn er mogelijkheden om extra voorziening of faciliteiten te huren. De nadelen van het park zijn dat het park letterlijk een oase van rust is. Dat wil zeggen dat er weinig faciliteiten op het park zijn zoals een winkel, restaurant of zwembad. Ook zijn de tarieven, voor zover we weten, aan de hoge kant.
http://www.landgoedoldheino.nl

Aquadelta Bruinisse
Op dit vakantiepark in Bruinisse in Zeeland staat één aangepaste vakantiebungalow voor 6 personen, genaamd de Zeeleeuw, op het privé terrein. De woning is in het bezit van de Lions.Hierdoor is de woning voor een toegankelijke prijs te huren. Je moet alleen wel op tijd boeken. Op de benedenverdieping is een stukje aangebouwd wat een slaapkamer is voor twee personen met één hoog/laag bed. Aan de slaapkamer zit een douche gebouwd waar een douchestretcher aan de muur bevestigd is. Het toilet is niet verhoogd. Je kunt niet van de woonkamer naar de slaapkamer met bed. Ook is de woning niet geheel drempelvrij. Op de bovenverdieping zijn twee slaapkamers. Aan de achterzijde van de woning zit een mooie tuin waar veel konijntjes te zien zijn. Het bed kan wel buiten op een betegeld terras staan. Als het mooi weer is, kan je heerlijk buiten liggen lezen met de zon op je gezicht. Het is hier ook lekker rustig. De woning is vooral geschikt voor mensen die in een rolstoel zitten en erop uit kunnen of je moet vooral je vakantie doorbrengen op bed in de bungalow. Op het vakantiepark zijn wel de nodige faciliteiten als een winkel, zwembad en bowlingbaan. Alleen buiten het seizoen is er weinig te beleven.Van de bungalow naar de winkel is zeker 10 minuten lopen en het pad is nogal hobbelig. Helaas zijn dorpen en steden in de omgeving vaak beklinkerd met kinderkopjes of kasseien.
Informatie opvragen bij: Mevr. Verbeek, Wethouder van Klinkenstraat 13, 4306 CT Nieuwekerk. Telefoon: 0111-641925
Voor informatie over het vakantiepark http://www.aquadelta.nl

Leeuw-Inn
Op het eiland Goeree-Overflakkee ligt een aangepaste bungalow. De bungalow ligt op een vakantiepark met een aantal voorzieningen zoals een restaurant, snackbar en winkeltje. De bungalow is goed aangepast en heeft onder andere de volgende voorzieningen een aangepaste badkamer met douchebrancard en hoogte verstelbare bedden. Op de site is veel informatie te vinden over deze bungalow.
http://www.leeuw-inn.nl

Uilenhorst
Als je eens op vakantie in Drenthe wilt, zijn misschien de bungalows van Stichting De Uilenhorst iets voor jou. De twee bungalows liggen in een heel rustige omgeving en zijn volledig drempelloos. Er is een hoog/laag bed en eventueel zijn er andere voorzieningen beschikbaar. Ze willen graag dat je met name bij zwaardere handicaps eerst contact met hun opneemt met betrekking tot benodigde voorzieningen. Op de site vind je op hun beginpagina een omschrijving van de huizen en tevens een link naar een folder. De folder kan je downloaden als PDF bestand. Hier vind je een plattegrond van een van de bungalows.
www.de-uilenhorst.nl

Triaan
Lekker uitwaaien op Texel. Misschien voor jou mogelijk als je gaat naar een vakantiewoning van de Triaan. Er zijn drie 6-persoons vakantiehuizen die apart verhuurd worden of tegelijk als je met een groep op vakantie wilt. Er zijn hier twee elektrische hoog/laagbedden per bungalow. Er is geen douchebrancard, maar wel een douchestoel. Op de site staan de bungalows goed beschreven en er is een plattegrond. Er is ook een gemeenschappelijke ruimte met wasmachine en droger.
www.triaan.nl

Groot Stokkert; zorghotel, appartementen en bungalows
Groot Stokkert is het volledig aangepaste hotel- en bungalowpark van het Reumafonds op de Veluwe. Dit hotel was oorspronkelijk opgezet voor reuma patiënten, maar inmiddels mag iedereen hier gebruik van maken. In Groot Stokkert kun je vakantie vieren, maar hier kun je ook terecht voor een periode van herstel. Na een ziekenhuisopname of als je gewoon aan rust toe bent. Er is ook een mogelijkheid tot verpleging. Je kunt via onderstaande website doorlinken naar een folder over dit hotel, de appartementen en de bungalows waarin de mogelijkheden staan beschreven.
www.reumafonds.nl/voorzieningen/groot_stokkert


Accomodaties Buitenland

L-accolade Frankrijk
Dit vakantieoord is gelegerd in zuidwest Frankrijk, op het eiland Ile d’Oléron. Het ligt in het duingebied op 400 meter van het strand met een verharde duinovergang. De beheerders en vrijwilligers zijn Nederlanders. Dit kleinschalige park beschikt over ruime aangepaste bungalows en kamperplaatsen. Ook is er 24 uur assistentie aanwezig: HDL, ADL, verpleegkundige zorg en ondersteuning van de mantelzorg en er zijn hulpmiddelen beschikbaar. Het terrein is goed, toegankelijk met natuurlijke begroeiing, met lift voor hogere terrein. Er is een aangepast en extra verwarmd zwembad. Er zijn speeltoestellen voor kinderen met en zonder beperkingen. Ook is er 24 uurs assistentieondersteuning bij het organiseren van de reis, informatie over subsidies voor de vakantie en het hanteren van betaalbare tarieven.
www.l-accolade.nl

La Chaume: Frankrijk
In het midden van Frankrijk staat de vakantieboerderij La Chaume. Deze boerderij wordt gerund door Nederlanders. Op de site van La Chaume staan drie woningen. De Ruif woning wordt op de site ook geschikt geacht voor ligrolstoelen. De woonkamer is hier vrij groot. Er is ook een elektrisch hoog/ laag bed. De vakantiewoning heeft ook verschillende aanpassingen. Tevens zijn er hulpmiddelen zoals een tillift. Plattegronden van de huizen staan op de site. Er is op aanvraag Nederlandstalige thuiszorg beschikbaar
www.lachaume.nl

Vakantiewoningen: Frankrijk en Hongarije
Op de site van Familie ter Linden staan 2 aangepaste huizen. Een appartement in Zuid-Frankrijk en een bungalow in Hongarije. De bungalow in Frankrijk ligt op loopafstand van de zee/strand. De plaats waar de bungalow gelegen is: Canet-en-Roussillon schijnt erg rolstoelvriendelijk te zijn. Op de site staat heel precies beschreven welke voorzieningen aanwezig zijn, hoe
Het appartement eruit ziet en dit wordt geïllustreerd met vele foto’s.
Voor de Bungalow in Hongarije geldt dat deze ook goede aanpassingen bezit, hetgeen tevens uitgebreid op de site wordt beschreven. De bungalow ligt in het plaatsje Velence, dit is een plaats aan een meer op ca 35 kilometer afstand van Boedapest.
http://www.gehandicapten.com


Overig

Vakantievervoer Beerten reizen bv, ook voor liggend vervoer

Beerten Reizen BV is dé reisorganisatie voor groepsvervoer. Of u nu op zoek bent naar een conventionele of een volledig aan liggend- en rolstoelvervoer aangepaste touringcar, Beerten Reizen BV uit Borculo heeft het in eigen huis.

Beerten Reizen BV uit Borculo beschikt over een touringcar die speciaal is aangepast voor het vervoer van rolstoelen en liggend gehandicapten. Met name het vervoer van liggend gehandicapten per touringcar is zeer bijzonder omdat er in Nederland maar één touringcar is die op deze wijze is uitgerust. Het is dan ook geen normale touringcar die hiervoor gebruikt wordt, maar een van Hool TG-822 Altano. Van dit type geledebus zijn er in totaal maar vijf gebouwd. Eén van de bijzonderheden aan deze touringcar is de afmeting. De touringcar is een zogenaamde "hoogdekker" en is 4 m hoog en heeft een lengte van 18 m. Aan de achterzijde van de touringcar is een speciale lift ingebouwd die het mogelijk maakt om zowel rolstoelen als ziekenhuisbedden aan boord te liften.
http://www.beerten-reizen.nl

De blauwe vakantiegids
Onafhankelijke vakantie-informatie is voor mensen met een ziekte of handicap van oudsher ook in ruime mate te halen uit ’De Blauwe Gids’, het orgaan van wat vroeger ’de Blauwe Vakantiekoepel’ heette en nu te boek staat als de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties. Een koepel van inmiddels 28 organisaties. De Blauwe gids is gratis te bestellen door een briefje, voorzien van naam en adres te sturen aan de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste vakanties (NBAV), p/a Nijmeegsebaan 9, 6561 KE Groesbeek of door een mailtje te versturen naar mailto:blauwegids@werkenrode.nl De gids wordt dan gratis thuisbezorgd (één exemplaar per bestelling).
www.nbav.nl

Het Rode Kruis bootvakantie jongeren
Het Rode Kruis verzorgt tweemaal per jaar een jongerenreis met de vakantieboot Henry Dunant. Er zijn twee leeftijdsgroepen van 18 t/m 25 jaar en van 25 jaar t/m 40 jaar. Een reis met de boot is ook mogelijk als je bedlegerig bent. Al varende kun je zo toch nog wat van Nederland zien. Ook is de sfeer op de boot erg bijzonder.
Je kan ook samen met een vriend(in) met de boot op vakantie, zodat je zo toch samen op vakantie kan. Bij het opgeven kan het rode Kruis op het aanvraagformulier de naam van je vriend(in) vermelden, zodat jullie bij elkaar op de kamer kunnen slapen. Wees er wel snel bij, want de boot is snel vol geboekt. Je kan je aanmelden door contact op te nemen met het plaatselijke Rode Kruis. Doe dit tijdig (november/december). Als je één keer mee bent geweest, is de kans groot dat je besmet bent met het ‘bootvirus’. Het Rode Kruis heeft ook nog vakantiehuizen in Nederland. Via onderstaande website kan je het Rode Kruis bij jou in de regio vinden die je kunnen helpen met vragen en informatie. 

Noorderzon vakanties
De ANGO verhuurt samen met Noorderzon-vakanties een groot aantal goed toegankelijke stacaravans en bungalows. Ze staan op mooie, gezellige bungalowparken en campings midden in de natuur. Per bungalowpark staat duidelijk aangegeven wat in de bungalow aanwezig is zoals de deurbreedte, aanwezigheid van verhoogd toilet, douchestoel en of de bungalow drempelvrij is. Kijk voor meer informatie op http://www.noorderzon-vakanties.nl

Verzorgde vakantie: Het vakantiebureau
Op zoek naar een (groeps)- vakantie waarbij je ook verzorgt kunt worden, kijk dan eens op de site van het vakantiebureau. Deze organisatie organiseert vakantieweken voor mensen met een lichamelijke handicap en/of een zwakke gezondheid. Ze hebben twee huizen tot hun beschikking, in Doorn provincie Utrecht en in Lunteren op de Veluwe. In die huizen zijn tal van aanpassingen aanwezig. Er worden verschillende arrangementen aangeboden voor verschillende doelgroepen. Het is aan te raden goed te lezen wat welk arrangement kan bieden qua zorg om een goede keuze te maken.


Vakam: zoeken naar accommodaties
Hier kun je zoeken naar een aangepaste accommodatie in binnen en buitenland. Als je een aantal zoekcriteria opgeeft, krijg je de passende accommodatie. Je kunt ook zoeken op het ITS toegankelijkheidssymbool. Op de site staat verder geen informatie over de aanpassingen. Hiervoor moet je doorklikken naar de site van de verhuurder van de accommodatie. Op deze site vind je ook informatie over reisorganisaties die vakanties aanbieden voor mensen met en handicap.