Stichting Intermobiel

Persoonlijk verhaal Het Dorp


In onderstaand verhaal vertelt Nynke van der Hoek(28) over het wonen in Het Dorp in Arnhem.


Sinds oktober 1998 woon ik in het Dorp. Het Dorp is een grote woonvorm in Arnhem waar ongeveer 300 mensen met een lichamelijke handicap wonen. Ik was erg blij toen ik naar het Dorp kon verhuizen. Ik woonde namelijk op dat moment in een verpleeghuis waar ik wachtte op een plaats in het Dorp. Ik zat tijdelijk in een verpleeghuis, omdat ik in het revalidatiecentrum zover achteruitgegaan was dat ik niet meer terug naar huis kon. Ik moest dus andere woonruimte zoeken, maar dat gaat niet zo snel. De oplossing van het revalidatiecentrum was tijdelijk naar een verpleeghuis. Dit wilde ik niet, maar ik had geen keuze. In het revalidatiecentrum mocht ik niet meer blijven.

Zorg op afroep:
In het Dorp is 24 uur zorg op afroep aanwezig. Ik heb een bellensysteem in mijn woning en kan bellen als ik hulp nodig heb. ’s Ochtends is de zorg gepland maar ’s avonds kan ik bellen als ik naar bed wil. In overleg kan ik ’s ochtends ook eerder of later opstaan. Ik vind het erg fijn dat ik kan bellen als ik hulp nodig heb. Ik zou er niet aan moeten denken dat alles vast ingepland stond. Je weet van tevoren niet wanneer je ergens hulp bij nodig hebt. De wachttijd valt meestal mee, er zijn natuurlijk uitzonderingen. Vooral tussen de middag is het vaak druk.

Opzet Het Dorp
Het Dorp bestaat uit veertien straten die allemaal aparte locaties zijn. Op elke straat werkt een team van verzorgenden, voedingsassistenten, huishoudelijke hulpen en een verpleegkundige onder leiding van een manager. Op elke straat is een gezamenlijke ruimte (restopunt) waar je de hele dag wat kunt drinken en ’s avonds de warme maaltijd kunt nuttigen Je kunt in de gezamenlijke ruimte eten of in je eigen woning. Als je wilt en kunt, kan je in je eigen woning ook koken. De warme maaltijden komen van de centrale keuken, maar voor de brood maaltijden moet je zelf zorgen. Met de feestdagen wordt in de gezamenlijke ruimte vaak iets georganiseerd, zoals gezamenlijk eten en een borrel. Dat is vaak gezellig.

Woning:
Ik heb een eigen woon/slaapkamer met keuken, badkamer en een klein balkon. Helaas is het balkon te klein om er met een brancard of bed op te staan. Hierdoor heb ik dus niet zoveel aan het balkon.

Aanwezig in het Dorp
Op het terrein van het Dorp zit verder een winkel, kapper, restaurant, bruin café, bibliotheek en verschillende activiteitencentra. Ook zit de Revalidatie Techniek het Dorp (RTD), de leverancier van rolstoelen en omgevingsbesturing, dichtbij. Ik ga regelmatig naar het activiteitencentrum(AC). Het is voor mij een plek om andere mensen te ontmoeten en even creatief bezig te zijn. Op het activiteitencentrum schilder ik en word ik even afgeleid van de pijn. Ik ging in het begin met bed en al naar het AC. Nu ik een brancard heb, ga ik er met de brancard naartoe. Nu kan ik naar huis als ik geen zin meer heb. Ik hoef niet meer te wachten tot ze me komen halen.

Voordelen en nadelen van Het Dorp:
Ik vind het een groot voordeel van het Dorp dat er een gezamenlijke ruimte is. Als je behoefte hebt, kan je daar naar toe gaan. Ik ga daar vaak even koffiedrinken en maak dan een praatje. Ik vind het prettig dat je vrij bent om te beslissen of je er wel of niet heengaat. Als je geen zin hebt in andere mensen om je heen blijf je gewoon thuis. Dan zie je ook niemand in je woning tot dat je belt voor hulp. Een nadeel vind ik dat er alleen mensen met een handicap wonen. Ook vind ik het jammer dat mijn woning niet zo groot is. Omdat het maar één ruimte is, moet bezoek even naar buiten als ik hulp nodig heb.

Voor meer informatie over wonen in Het Dorp: www.sizadorpgroep.nl
Geschreven door Nynke van der Hoek