Stichting Intermobiel

Hulphonden aanpassingen


Hulphonden:

  Benodigdheden:


Pijl omhoog

Hulphond Prins
Leverancier: Stichting hulphond
Naam gebruiker: Sandra v. Dijk
Vergoed door: CVZ

Foto: Sandra met hulphond Foto: Prins Foto: Prins doet de was Foto: Prins trekt Sandra's schoenen uit

Ik heb Prins in maart 2005 gekregen van Stichting Hulphond Nederland. Ik ben lichamelijk gehandicapt  en lijd aan chronische pijnen. Door mijn zeer beperkte energie kwam ik nooit buiten. Ik lag voor 80% van de dag op bed. Prins heeft daarin heel veel in veranderd. Door hem ben ik weer gaan leven. Ik kom elke dag weer buiten. Ik rijd afstanden van wel 10 tot 20 km per dag met hem.

Hij helpt mij over drempels heen die ik alleen nooit zou durven nemen. Bijvoorbeeld: reizen. Nu reis ik samen met Prins door heel Nederland. Door hem ben ik veel zelfverzekerder geworden. Ook heb ik nu contacten gekregen die ik hiervoor niet had. Prins helpt me in mijn Algemene Dagelijkse Levensbehoefte(ADL). Daardoor houd ik veel meer energie over voor zulk soort dingen.
 


 

 

Pijl omhoog

 

Riem haak aan rolstoel
Gedaan door: RTD Het Dorp
naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: AWBZ 

 Foto: Riem haak Foto: Riem haak

Deze haak is aan mijn elektrische ligrolstoel gemaakt door de RTD. Ik kan zo de riem aan de rolstoel laten doen als ik met Amor ga wandelen. Op zich erg handig dus. Enige nadeel is dat de lijn van Amor (rolriem) soms achter de kap van de rolstoel blijft hangen.


 

 

 

 

Pijl omhoog

Automatisch eetsysteem voor honden en katten
Leverancier: Cat Mate C 50 auto feeder
Te koop bij de betere dierenspeciaalzaken of via  deze link
Naam gebruiker: Amor
Vergoed door: Niet, zelf betaald € 70,--
Foto: voerbak Foto: Voerbak

Aangezien ze in Het Dorp Amor geen eten wilden geven, hadden we een probleem of beter gezegd een uitdaging. Ik zag ergens in een folder van de kijkshop iets van een eetsysteem. Bij navraag bij een dierenspeciaalzaak kwamen we op dit eetsysteem uit. Het is voor katten en kleine honden. Er zitten vijf bakken in waarvan een die steeds open blijft staan. Amor krijgt 2 keer per dag eten dus hij kan er zo twee dagen mee doen.Het is een simpel principe met een automatische tijdklok met pinnetjes. Je kan dus zo instellen wanneer de bak doorslaat. Het is alleen wel lastig om precies de tijd in te stellen, maar op een kwartiertje zal het niet aankomen. Ook kan je er onder een ijsverpakking doen die je ook voor een koelbox gebruikt. Dit is meer voor katten bedoeld.  Ik vind het een ideaal systeem als je toch zelfstandig wilt zijn. ook kan je zoiets gebruiken als je een weekendje weggaat en de kat thuis laat. Zo heeft hij toch voor 2 dagen 2 keer te eten.


 

 

 

 

 


 

Pijl omhoog

Hulphond Fiona
Naam gebruiker: Petra Zwier 

Foto: Fiona Foto: Fiona in aktie Foto: Fiona op bed Foto: Tuig
Klik op een foto voor uitvergrotingen

Dit is de liefste aanpassing die je maar bedenken kunt. Fiona is van zomer 2003 en dus nog erg jong. Ze is dan ook volop aan het leren om mij steeds meer te kunnen helpen. Gelukkig leert ze snel. Omdat ik niet meer in aanmerking kwam voor een hulphond van de bekende stichtingen, besloten mijn man en ik het zelf maar te doen. We zijn bezig met een stichting in oprichting. We hebben een eigen tuig (zie foto 3) ontworpen om ook buiten duidelijk te maken dat het hier om een zeer speciale hond gaat. Er staat iemand in een ligrolstoel op, met daarboven een hondenkop die symbolisch over de persoon waakt. De stichting heet guide- and caredogs. Er is (nog) geen website. Misschien komt deze ooit wel. Voor mijn bed staat een poef (zie foto 4). Dit is het opstapje van mijn hulphond Fiona. Zij eet bij mij op bed. Ook als ze mij dingen wil aangeven, komt ze op bed. Op de foto heeft Fiona even het bed voor haar alleen.  Helaas is Fiona in oktober 2005 overleden.


 

 

 

 

Pijl omhoog

Hulphond Amor
Naam gebruiker: Veroni Steentjes

Foto: Amor1 Foto: Amor en Veroni  Foto: Veroni en Amor
Klik op een foto voor uitvergrotingen

Door Amor is Veroni veel zelfstandiger en voelt ze zich veiliger op straat. Hij is speciaal voor haar getraind door een privé-trainer, omdat ze niet in aanmerking kwam voor een hond van de Stichting Hulphond. Veroni is bedlegerig.


Pijl omhoog

 

Drinkbak  met waterreservoir
Leverancier: dierenwinkel
Naam gebruiker: Veroni Steentjes 
Vergoed door: zelf betaald 

Foto: Drinkbak voor de hond met water reservoir
Klik op de foto voor een uitvergroting

Deze drinkbakken zijn bij vele dierenwinkels te koop in verschillende maten. We hebben dit systeem gekocht, omdat het personeel in Het dorp niet mocht helpen met eten en drinken geven aan een huisdier. Vandaar dus deze oplossing naast het eetsysteem om toch te zorgen dat Amor voldoende eten en drinken kreeg. Het is dus handig als je hem niet altijd vers water kunt geven. Tegenwoordig zijn er ook systemen in de handel waar een filter inzit en waarmee er stroming in het water zit. Daar is het nadeel van dat het wel stroom en dus geld kost. Ook zijn het dure systemen. Dit is een gemakkelijk en goedkoop systeem. Kosten ongeveer € 10 tot 20,-- Het hangt van de grootte van het reservoir af.
 

 


 

Pijl omhoog

Hulphond Orca
Naam gebruiker: Rene Penders
Leverancier: Stichting Hulphond
Vergoed door: CVZ
Foto: Hulphond Orca
Klik op de foto voor een uitvergroting

 

 

Op het internet had ik gelezen dat het mogelijk is om een hulphond aan te vragen. Begin 2005 heb ik contact opgenomen met Stichting Hulphond Nederland (SHN). Toen was ik echter nog bedlegerig. Ik kwam daarom destijds niet voor een hulphond in aanmerking. In juli 2005 kon ik weer rechtop zitten. Ik heb meteen weer een nieuwe hond aangevraagd, en binnen twee weken was ie er al! Daar hadden we zelf ook helemaal niet op geteld.  

De training vindt normaalgesproken intern bij SHN plaats. Omdat dat in mijn geval echter te zwaar was, mocht Orca bij mij thuis opgeleid worden. Die opleidig heeft zo’n vier maanden geduurd. In het begin moest hij telkens na de training terug naar SHN. De hond leerde echter zo snel en hij luisterde zo goed, dat hij na drie weken al voor vast mocht blijven.

Voor Orca moest ik eenmalig een bedrag van € 150,--betalen, maar dat was meer voor alles wat we erbij kregen, zoals een deken en een riem. Verder kost een hulphond niet meer dan elke andere hond, alleen voer en hondenshampoo of wat je dan ook nodig hebt. We hebben ook een dierenverzekering voor Orca afgesloten voor de dierenartskosten. Bovendien krijgen wij van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) een subsidiebedrag van bijna 1000 euro per jaar als tegemoetkoming voor deze onkosten.

Orca heeft ervoor gezorgd dat ik weer zelfstandig kan leven. Hij doet eigenlijk van alles; hij helpt me mijn broek of mijn jas uit te doen, hij opent en sluit de deur en haalt de post. Orca heeft ervoor gezorgd dat ik weer buiten kom. Ik was al tijden niet meer buiten geweest. Ik was me echt van de buitenwereld af aan het sluiten, maar Orca moet toch uitgelaten worden. In principe neemt hij mij dus mee in plaats van andersom! Ik heb zo’n ontzettend goede band met Orca. Ik zou hem echt niet meer kunnen missen! Niet alleen als hulphond, maar zeker ook als maatje. Orca is onvervangbaar!

 


 

pijl omhoog


Hondentafel
Naam gebruiker: Sandra Borst
Leverancier: Bouwmarkt
Vergoed door: Niet, zelf gemaakt.

hondentafel
Klik op de foto voor een vergroting

Je (hulp)hondje kammen en/of borstelen is vanuit een rolstoel niet zo makkelijk om te doen. Ik heb een van tuinhout zelfgemaakte tafel in de tuin van ongeveer 40 cm. hoog met op de bovenkant een rubber mat geplakt. Mijn honden springen er zelf op en ik kan ze vanuit mijn rolstoel goed borstelen. Als ze op de tafel staan lopen ze ook niet alle kanten op.
 


pijl omhoog


Handdoek
Naam leverancier:  Mia Cobben
Naam gebruiker Veroni Steentjes
Vergoed door: nvt, mijn schoonmoeder heeft het gemaakt.

handdoek
Klik op de foto voor een uitvergroting

Amor ligt veel op bed. Hij heeft zijn vaste plaats. Hij ligt altijd links van mij op bed naast mijn beenkussen. Amor haart nogal dus een donkere handdoek is idealer. Mia heeft zelf handdoeken voor Amor gemaakt die wat breder zijn dan een standaardhanddoek. Die zijn te smal om in te kunnen stoppen onder het matras. Een handdoek los op het bed blijft niet goed liggen als hij erop sprint. Dan ligt de handdoek meteen weer op de grond. Mia heeft op de markt badstof gekocht en omgestikt met de lock machine. Ik verschoon de handdoek 2 keer per week. Het scheelt een hoop rommel en haren in bed.  Mijn handdoeken hebben de maat 75 bij 75 cm. Maar dat hangt ook af van de breedte van je bed en het soort matras en de ruimte die je (hulp)hond inneemt op bed.

 


 

pijl omhoog

Aanlijning hond aan rolstoel
Naam leverancier: Ligtvoet
Gebruiker: Marie-Thérése
Vergoed door: WVG

pijl omhoog
Klik op de foto voor een uitvergroting

Aan de rolstoel is een soort spiraal gemaakt waaraan een riem vast kan. Daarnaast (omdat wij gebruik maken van een riem die aan beide zijden een musketonhaak heeft) kun je ook gebruik maken van de metalen buis die langs de zij-verlichting loopt (is duidelijker op foto dan verteld).

 


 

pijl omhoog


Handsfree tuig 'heavy duty pro
Naam Leverancier: Natteneuzen (ook bij anderen verkrijgbaar)
Gebruiker: Joyce Koonen
Vergoed door: zelf gekocht

handsfree tuig
Klik op de foto voor een uitvergroting

Door de riem van je hond aan het tuigje vast te maken trekt je hond niet aan je arm/hand/schouder. Er bestaan verschillende soorten tuigjes/buikriemen. Ook in de rolstoel is dit zeer handig. Ik gebruik het zelf in combinatie met een haak aan de rolstoel. De riem aan de rolstoel is voor "het vast zitten"en de riem aan mijn buikriem is ter correctie, maar die hoef ik dan niet constant vast te houden.