Stichting Intermobiel

Wonen

Een eigen huis, Een plek onder de zon….
Wie kent de eerste regels van dit liedje niet? Het zijn belangrijke woorden, want wonen is één van de eerste levensbehoeften van een mens. Wonen, het klinkt zo vanzelfsprekend en dat zou het ook moeten zijn. Alleen ligt het voor mensen met een lichamelijk handicap toch anders in de praktijk. Vaak weet je niet wat voor mogelijkheden er zijn. Door de lichamelijke beperkingen zijn aanpassingen nodig. Ook is vaak zorg of begeleiding nodig. Waar vind je dat? Waar kun je zelfstandig wonen met hulp in de buurt? Daarom hebben we dit thema gekozen om jullie antwoord op al deze vragen te geven. We nemen verschillende woonmogelijkheden voor mensen met een handicap onder de loep nemen. Een thema met informatie, interviews, links en ervaringsverhalen.

Wonen in Nederland: 
In info wonen worden kort verschillende woonmogelijkheden behandeld. Daarna volgt een ervaringsverhaal van Linda over de tijd in het verpleeghuis. Dit wordt opgevolgd door een persoonlijk verhaal van Nynke. Nynke woont in het Dorp in Arnhem. Ze vertelt over de mogelijkheden in Het Dorp en hoe zij het vindt om er te wonen. Pleun heeft Linda geïnterviewd over hun woonplek. In het interview met Linda vertelt Linda over onafhankelijk zijn en zelfstandig wonen in een Fokus woning. Als laatste zijn alle belangrijke adressen met links omtrent wonen met een lichamelijke handicap bij elkaar gevoegd.

 • Verhuizen met een handicap. NIEUW
  Bij verhuizen met een handicap komt veel kijken. Verhuizen is een periode van veel beslissingen nemen en veel regelen. Als je een handicap hebt, dan komt er nog iets meer bij kijken, denk bijvoorbeeld maar aan je aanpassingen en hulp. Wat dat allemaal is, vertelt Francine Ossewijer uit eigen ervaring in dit artikel. Ze heeft het namelijk geschreven na twee verhuizingen in ruim twee jaar tijd. Lees hier haar artikel.
   
 • ’Ik vind het fijn om nu zelf werkgever te zijn en mijn eigen keuzes te maken’ NIEUW
  Veroni zegt ja tegen een Fokuswoning! Als kind woonde Veroni Steentjes (33) met haar ouders en zusje in een rijtjeshuis in Steenderen. Toen Veroni in 1995 voor haar Posttraumatische Dystrofie in Het Roessingh in Enschede ging revalideren, ging ze daar fysiek zo achteruit dat ze niet meer naar haar ouders terug kon. Vanaf eind 1997 woonde ze voor het eerst zelfstandig in Het Dorp in Arnhem. Tegenwoordig woont zij al enkele jaren met plezier in een ruime, lichte Fokuswoning met een grote tuin. ‘Nog steeds kennen veel mensen deze vorm van zelfstandig wonen niet, ’ vertelt Veroni. In dit artikel doet zij haar woongeschiedenis uit de doeken. Lees hier haar verhaal
   
 • In dit interview vertelt Alma over wonen in een verpleegtehuis als je jong bent. Alma zegt: 'Het gevoel dat je in je leven weer alles zelf kunt bepalen, lijkt mij een heerlijk gevoel'. Ook vertelt ze over haar verschillende hobby's.  
 • In dit artikel vertelt Tea Bijker (1971), één van de oprichters van Stichting Intermobiel, over de aanpassingen die ze liet aanbrengen in het huis, dat zij en haar man in 2006 lieten bouwen. Tea vertelt over waarom een eigen huis bouwen nodig was om goed aangepast te kunnen wonen. Zo zegt ze onder meer: 'In de huurwoning kon ik niet met de elektrische rolstoel in huis. Nu wel, en dat is perfect.  

Wonen in België:
Intermobiel krijgt steeds meer Belgische bezoekers. Daarom hebben we ook informatie over wonen met een lichamelijke handicap in Belgie toegevoegd.
 

 • In dit interview vertelt Maggy over haar ervaringen om in Focus Gent wonen en over het zelfstandig leven en wonen met een persoonlijk assistentie budget (PAB) in Belgie. Ze geeft aan wat de voor en nadelen van een PAB zijn en wat ze moeilijk vindt. Een artikel dat een duidelijk beeld geeft over de verschillen tussen wonen in Focus en wonen met een PAB. Lees hier het interview met Maggy
 • Ook hebben we een informatieartikel toegevoegd over de PAB. Klik hier om het te lezen
   

We wensen jullie veel leesplezier en hopen dat je iets aan dit thema hebt! Nieuwe verhalen of andere ervaringen zijn altijd welkom. Je kan zelf je ervaring opschrijven of geinterviewd worden via de mail of telefoon, dus mail ons o.v.v themakamer, zodat we dit thema alleen maar verder kunnen uitbreiden. 
Groetjes Veroni Steentjes

 • Verhuizen met een handicap door Francine

  Bij verhuizen met een handicap komt veel om de hoek kijken. Gelukkig is het ook voor mensen met een handica...
 • Interview met Veroni over haar woongeschiedenis van haar ouders, het revalidatiecentrum, Het Dorp naar de Fokuswoning in Arnhem

  ’Ik vind het fijn om nu zelf werkgever te zijn en mijn eigen keuzes te maken’ Veroni zegt ja tegen een Fok...
 • gedelete

  In dit interview vertelt Alma over wonen in een verpleegtehuis als je jong bent. Alma zegt: 'Het gevoel dat...
 • Alma over wonen in een verpleeghuis als je jong bent

  'Het gevoel dat je in je leven weer alles zelf kunt bepalen, lijkt mij een heerlijk gevoel'  Alma Bosman is...
 • Interview met Alma Bosman over wonen in een verpleeguis als jongere

  in bewerking
 • Tea vertelt over wonen in het nieuw gebouwde huis met aanpassingen

   'In de huurwoning kon ik niet met de elektrische rolstoel in huis. Nu wel, en dat is perfect.'In dit artik...
 • Informatieartikel over het persoonlijk assistentie budget (PAB) in Belgie

  Wat houdt de regelgeving in? Met het Persoonlijk- Assistentie Budget (PAB) kan iemand met een handicap die ...
 • Maggy over wonen met een persoonlijk assistentie budget (PAB) en over haar Focus ervaringen in Belgie

  ‘Ook al is het PAB niet helemaal perfect. Voor geen euro zou ik terug naar Focus gaan of naar een systeem w...
 • Adressen

  We hebben je nu kennis laten maken met verschillende woonmogelijkheden voor mensen met een handicap. Van ee...
 • Interview Linda

  'Ik heb de touwtjes zelf in handen.' Je hebt een ernstige lichamelijke handicap, maar wilt toch onafhankeli...
 • Persoonlijk verhaal Het Dorp

  In onderstaand verhaal vertelt Nynke van der Hoek(28) over het wonen in Het Dorp in Arnhem. Sinds oktober ...
 • Verpleeghuis

  In onderstaand verhaal vertelt Linda (37) over haar ervaringen in het verpleegtehuis.In 1997 werd ik voor d...
 • Info wonen

  In onderstaand artikel staat informatie over diverse woonmogelijkheden. Ook is er informatie toegevoegd ron...