Stichting Intermobiel

Cursus informatie mediteren met een lastig lichaam

Pijn hoort erbij
Je kunt de golven niet voorkomen,
je kunt wel leren surfen. 1

Stichting Intermobiel start op vrijdagochtend 7 september 2012 met een telefonische meditatiecursus: ‘Mediteren met een lastig lichaam’ voor jongeren met een lichamelijke handicap, chronische ziekte en/of chronische pijn. Intermobiel zet zich al jaren in voor deze jongeren. De meditatiecursus zal via de telefoon worden gegeven, zodat iedereen mee kan doen en in het bijzonder jongeren die anders nooit zo'n cursus zouden kunnen volgen.

De basis voor deze meditatiecursus is aandacht oftewel opmerkzaam zijn. Bij aandachtmeditatie kan onder andere de adem die als hulpmiddel dient bij het aanwezig zijn bij wat er nu is. Aandachtmeditatie kan door iedereen gedaan worden, ongeacht je religieuze achtergrond, de staat van je fysieke gezondheid en welke ervaring je hebt. De cursus heeft geen religieus karakter.

In de cursus krijg je handvatten aangeboden om met je lichaam en pijn te leren leven in plaats van er tegen te vechten. Naar de pijn toe bewegen, klinkt masochistisch (zelf kwelling, zelf pijnigen) of tegenstrijdig. Het is wel essentieel dat je pijn in de ogen kijkt, omdat je je er meestal tegen verweert door de pijn te blokkeren of erin te verdrinken. Weerstand zorgt voor extra spanning en pijn. Je lichaam en pijn zijn geen vijand, maar het is een (onder)deel van jezelf, dat je niet kunt ontkennen. Er is pijn maar er is ook meer. Je bent meer dan je handicap, ziekte of je pijn. Je mag er zijn zoals je bent. Als je verdriet, pijn en frustratie onder ogen ziet, verandert je houding tegenover ontkennen of niet willen, naar openstaan voor en opkomen voor jezelf.

Mediteren met een lastig lichaam van Stichting Intermobiel 

Structuur cursus
De cursus heeft een duidelijke structuur. De cursus bestaat uit de volgende negen stappen:

1. Doel thuiskomen bij jezelf. Ontspanning en houding van je lichaam. 
2. Oefeningen met de ademhaling, de afdwalende geest.
3. Leren in het lichaam te zijn (oefeningen bodyscan etc.)
4. leren accepteren wat er is = niet oordelen
5. hoe ervaar ik pijn in het hier en nu (toelaten/afweer etc.).
6. verschillende oefeningen met pijn (ademen naar de pijn en in de pijn te zijn en het ontdekken van de pijn en de verandering erin) Door de verschillende oefeningen kun je ervaren hoe het bij je werkt of niet.
7. dynamisch middelpunt (ruimte zijn ervaren, dat je meer dan je lichaam bent). De oog in de orkaan zijn. Je hoeft er niet in mee te gaan. Je hoeft de pijn niet te zijn, meer zijn dan je pijn of handicap.
8. loslaten (verwachtingspatroon, tevreden/ontevreden)
9. feedback, evaluatie en vragen

Cursus duur
De cursus bestaat uit 15 lessen van 1,5 uur die om de week gegeven worden. Na 6-8 weken wordt een terugkom les ingepland. De cursus wordt door drie mensen gegeven waarvan twee ervaringsdeskundigen zijn, die bedlegerig zijn en chronisch pijn hebben en zelf al jaren mediteren met een lastig lichaam. De cursus wordt via een telefonisch vergadermogelijkheid gegeven genaamd de spraakchat. Met een gewone telefoon kun je met meerdere cursisten tegelijk deelnemen aan de meditatielessen. Je belt naar een gewoon nummer met een inlogcode. De cursusbijdrage is €75,--. De telefoonkosten (010 nummer normaal tarief) zijn voor een eigen rekening. Het cursusbedrag kan ook in twee keer betaald worden.

Aanmelden
Als je je wilt aanmelden, gebruik dan dit word document Stuur het ingescand met handtekening retour of via de post (zie adres onder)

Voor meer informatie en aanmelden kun je ons mailen o.v.v meditatie  
Stichting Intermobiel
Bertha von Suttnerstraat 19
6836 KL ARNHEM
06-43055738
www.mediterenmeteenlastiglichaam.nl is een onderdeel van www.intermobiel.com

1 David Dewulf: Krachtig en mild leven in het nu Mindfulness werkboek 

  • Uitgebreide uitleg over de cursus mediteren met een lastig lichaam

    Stichting Intermobiel heeft een meditatiecursus opgezet voor mensen met een lichamelijke handicap, chronisc...
  • Uitleg cursusgevers mediteren met een lastig lichaam

    - Ineke Vrolijk - Evy - Veroni Steentjes   Ineke Vrolijk was drie jaar voorzitter van de Theosofische Veren...