Stichting Intermobiel

Laura vertelt over haar hobby schilderen

'Door mijn schilderijen probeer ik anderen te laten voelen en zien hoe het is als je wereld altijd maar ronddraait.'

Ik ben Laura de Groof, 28 jaar Ik heb niet aangeboren hersenletsel (NAH), ME en de nodige andere ziektebeelden zoals het syndroom van Ménière. Bij het sydroom van Menière is er sprake van een niet goed werkend binnenoor, waardoor klachten van slechthorendheid, duizeligheid en oorsuizen ontstaan. Veelal verloopt deze ziekte aanvalsgewijs. Zo'n aanval gaat samen met duizeligheid, misselijkheid, braken en met het horen van geluiden die niet uit de omgeving komen. Laura heeft dagelijks leven. Bij de ziekte van Ménière is er sprake van af en toe een aanval en niet dagelijks, wat bij het syndroom van Ménière wel het geval is.

Ik wil graag wat vertellen over mijn hobby schilderen. Ik doe dit nu al een poosje, maar de werken die ik maak zijn op 1 hand te tellen. Het kost allemaal veel energie en ook veel inspanning, maar door het maken van mijn schilderen, probeer ik andere te laten voelen en zien hoe het is als je wereld altijd maar ronddraait.

Ik maak dus geen stillevens of mooie plaatjes. Nee, ik schilder rondjes, heel veel rondjes bij elkaar. Ik begin altijd met potlood heel dun de eerste opzet te maken. Alleen dat kost vaak al een paar uur tijd. Het wordt een wirwar aan cirkeltjes en driehoekjes op papier die allemaal rond moeten draaien.  Ik gebruik altijd felle kleuren. Ik houd van rood (staat voor kracht en power!) en geel. Deze kleuren zie je dus altijd terug in mijn schilderen.

Per jaar maak ik zo drie tot vijf van deze schilderen. Mijn handfunctie is niet erg stabiel, net als mijn beeld dus en het is dus heel lastig om klein en netjes te werken. Het zweet staat al binnen 10 minuten op mijn voorhoofd. Meestal werk ik hooguit 15 tot 30 minuten achter elkaar en stop ik er dan weer voor enkele weken even mee. Op de foto zie je de cirkel die ik begin dit jaar maakte. De tweede is nog steeds niet af van dit jaar. Mede ook omdat ik het geprobeerd heb om het op bloempotten te maken, maar dat is niet zo mooi gelukt.

Schilderij van Laura

Toch vind ik het schilderen een heerlijke hobby. Als ik de tijd en ruimte heb, ben ik er graag mee bezig. Mijn vriend kocht  vorig jaar allemaal professionele spullen en grote tubes met verf, zodat ik deze hobby lekker kan blijven doen!Behalve grote vellen papier, verf, kwasten en een potlood heb ik verder weinig nodig.  Iedereen schildert op zijn eigen manier en voor mij is het een uiting van gevoelens, maar ook het uiten en laten zien hoe het is altijd je duizelig bent. Je wereldje staat namelijk nooit stil. Ik vind het gewoon een heerlijke afleiding om met kleuren en verf bezig te zijn. Even mijn verstand leeg maken en alleen maar bezig zijn met wat je ziet en doet!

Groetjes Laura de groof
Geredigeerd door Veroni Steentjes
oktober 2008

Verftubes