Stichting Intermobiel

Europese gehandicaptenkaart

De parkeerregels voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart verschillen per land. Om duidelijkheid te geven, heeft de ANWB de parkeervoorschriften van 29 Europese landen voor u op een rijtje gezet. De regels uit de nieuwe folder kunt u per land bekijken.

Hier, op anwb.nl, kunt u per land een pdf-pagina opvragen dat in de taal van het betreffende land vertelt dat u gerechtigd bent om te parkeren in gebieden waar faciliteiten voor gehandicapten gelden. Dit doet u via de onderstaande vlaggetjes of via de rechternavigatie. Print de pdf-pagina met de tekst in de taal van het betreffende land en laat deze tekst openliggen op het dashboard. Leg uw gehandicaptenparkeerkaart ernaast! De parkeerwachter of politieagent is dan op de hoogte.

Klik op de kaart voor informatie per land.

Kaartkluis
Voorkom diefstal van uw gehandicaptenparkeerkaart met de Kaartkluis. Voor meer informatie en verkooppunten ga naar www.kaartkluis.nl of informeer bij uw gemeente.

Parkeeroverzicht Nederland
Handig voor een dagje uit of vakantie! Per provincie krijgt u een overzicht van het parkeerbeleid per gemeente. Dit overzicht wordt maandelijks bijgehouden.
>Overzicht per provincie

Gebruik van gehandicaptenparkeerkaart in Nederland

Stel u, voordat u vertrekt, altijd eerst op de hoogte van de faciliteiten in een ander land. Houdt u bij het parkeren aan de voorschriften. In sommige landen zijn lokale regels van kracht. En stel u ter plaatse op de hoogte voordat u gaat parkeren. Als u ook maar enige twijfel over uw rechten heeft, parkeer dan niet!

Laat zien waar u recht op hebt
Om eventuele parkeerwachten op de hoogte te stellen van de wederzijdse regelingen die binnen Europa zijn getroffen voor wat betreft parkeren, raden wij u aan om de tekst voor het desbetreffende land te printen en samen met uw parkeerkaart op uw dashboard te leggen.
Tekst Nederland

Regels

Algemeen
Op wegen en parkeerterreinen zijn de voor gehandicapten gereserveerde parkeerplaatsen aangeduid met een rolstoelsymbool. Parkeer niet in vakken die voorzien zijn van iemands naam of kentekennummer. U mag ook niet parkeren op wegen en terreinen die zijn aangegeven met een bord 'P vergunninghouders'.
Nederlandse verkeersborden relevant voor houder van gehandicaptenparkeerkaart

Parkeren langs de weg

  • Op plaatsen waarvoor een parkeerverbod geldt, mag u maximaal 3 uur blijven staan, maar alleen indien u de andere weggebruikers niet hindert.

  • Op plaatsen waarvoor betaald parkeren geldt, moet u betalen om te parkeren: u dient zich tevens aan de tijdslimiet te houden. In sommige steden geldt een afwijkende regeling: verifieer dat ter plekke.

  • Op wegen waar parkeren gratis is maar gebonden aan een bepaalde tijdslimiet (blauwe zone), mag u voor onbeperkte tijd parkeren.

  • In voetgangersgebieden mag u niet rijden of parkeren.

Parkeren op een parkeerterrein
Voor voertuigen met zichtbare parkeerkaart gelden geen speciale regelingen.

Houd u altijd aan de algemene richtlijnen.
 

Parkeeroverzicht Nederland

Handig voor een dagje uit of vakantie! Per provincie krijgt u een overzicht van het parkeerbeleid per gemeente. Dit overzicht wordt maandelijks bijgehouden.
> Overzicht per provincie

bron: ANWB www.anwb.nl november 2008