Stichting Intermobiel

Informatieartikel over vrijwilligerswerk met een uitkering

Wanneer je een WAO uitkering ontvangt,  moet je aan veel rechten en plichten voldoen. Over de rechten en plichten rondom vrijwilligerswerk en WAO gaat dit artikel.  In dit artikel gaan we er van uit dat je voor 80/100 % bent afgekeurd. Dit is een belangrijk gegeven, want bij elke uitkering werkt het weer anders! Er staat ook informatie in als je in de bijstand zit.

Als je alleen interesse hebt in een van onderstaande onderwerpen, klik dan op je onderwerp naar keuze.

Wat is vrijwilligerswerk?

  • Minder dan 20 uur in de week
  • Werk waar je niet voor betaald wordt
  • Werk wat geen verplichting is
  • Werk wat je niet als beroep uitoefent
  • Werk zonder vaste arbeidsplaats
  • Niet concurrerend met betaald werk

Onkostenvergoeding
Vrijwilligersorganisaties kunnen een vergoeding geven voor de kosten die te maken hebben met het vrijwilligerswerk. Het kan een vergoeding zijn van de werkelijk gemaakte en aangetoonde kosten. Het kan ook een vast bedrag zijn - de zogenaamde forfaitaire vergoeding - voor kosten die niet aangetoond hoeven te worden.  Voor de vaste onkostenvergoeding is voor 2006 een maximum vastgesteld van €150,- per maand tot €1500,- per jaar. Daarbij geldt tevens dat de onkostenvergoeding niet in verhouding mag staan met de geleverde arbeid (niet-marktcomform). Organisaties zijn niet verplicht een onkostenvergoeding te betalen. Ze mogen zelf beslissen of zij een onkostenvergoeding geven.

Mogelijkheden voor vergoedingen:

1. De vrijwilliger ontvangt geen vaste vergoeding
De vrijwilliger krijgt de daadwerkelijk gemaakte kosten, die aantoonbaar zijn door middel van bewijsstukken (bonnetjes) en op basis van een ingediende declaratie vergoed. Bijvoorbeeld een na te rekenen aantal autokilometers van huis naar vrijwilligerswerk, of de aanschaf van materiaal die voor het vrijwilligerswerk noodzakelijk zijn. Aan deze vorm van vergoeding zit geen limiet. Het gaat om de werkelijk gemaakte kosten.

2. De vrijwilliger ontvangt de vrijwilligersvergoeding
De vaste onkostenvergoeding voor vrijwilligers is bedoeld om de administratieve lasten voor organisaties en vrijwilligers te beperken. Om rompslomp met bonnetjes te voorkomen, kunnen organisaties er voor kiezen een vast bedrag te geven als tegemoetkoming in de kosten.

Je mag vrijwilligerswerk naast je uitkering doen. Je ontvangt dan nog gewoon je WAO uitkering. Qua onkostenvergoeding stelt men de volgende regel: In 2006 bedraagt de onbelaste, maximale vergoeding € 150,- per maand, met een maximum van € 1500,- per jaar. Als de vrijwilligersvergoeding wordt toegepast, hoeft de vrijwilliger niet te bewijzen dat er kosten zijn gemaakt. De vrijwilligersvergoeding is niet van toepassing als de organisatie een aanvullende vergoeding van werkelijk gemaakte kosten betaald (zie 1), waardoor de totale vergoeding hoger wordt dan €150,- per maand of € 1500,-- per jaar. Met andere woorden, de vrijwilliger kan naast de vrijwilligersvergoeding niet ook nog een kilometervergoeding worden vergoed.

Voor bijstandsgerechtigde is de maximale vaste vergoeding lager tenzij gemeenten anders besluiten. Mensen met een bijstandsuitkering mogen maximaal € 95,- per maand als vaste onkostenvergoeding ontvangen tot een maximum van €764,- per jaar zonder dat dat invloed heeft op de uitkering.  Wanneer het vrijwilligerswerk het vinden van een betaalde baan bevorderd, kunnen gemeenten besluiten dat de bijstandsgerechtigde ook een onkosten vergoeding mag ontvangen van €150,- per maand tot een maximum van €1500,- per jaar.

3. De vrijwilliger ontvangt een vergoeding hoger dan de vrijwilligersvergoeding
Daartegen bestaat geen bezwaar, maar er is sprake van loon of inkomen wanneer niet aangetoond kan worden dat de vrijwilliger dit bedrag ook voor het vrijwilligerswerk heeft uitgegeven. Voor de vraag of er sprake is van een dienstverband gelden de gebruikelijke regels van de Wet op de loonbelasting 1964. Als geen sprake is van loon, dan zal de vergoeding (ervan uitgaand dat de vergoeding hoger is dan de kosten) zijn aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden. Als geen sprake is van loon zal de organisatie via een zogenoemd IB47 formulier in één keer achteraf van alle vrijwilligers de ontvangen vergoeding (naam en sofi-nummer) opgeven aan de belastingdienst. Vrijwilligers doen zelf aangifte. De Belastingdienst controleert dat.

4. De vrijwilliger ontvangt een werkelijk loon als gevolg van een dienstverband
Het is mogelijk een vrijwilliger een dienstverband of een oproepcontract aan te bieden. De dan geldende voorschriften zijn onverkort van toepassing. De vereniging treedt in dit geval op als een normale werkgever.

Wanneer moet je vrijwilligerswerk wel of niet melden bij UWV: (Algemene informatieplicht)

Het is belangrijk dat je je niet in een contract vastlegt aan een bepaald aantal uren wat je aan vrijwilligerswerk doet. Anders ziet men het niet als vrijwilligerswerk.

  • Je hoeft vrijwilligerswerk alleen te melden aan het UWV wanneer dit als gevolg is van een verbeterde gezondheid.
    Waarom? Ze gaan er van uit dat je dan ook een betaalde baan kan doen en er volgt mogelijk een herkeuring. (Dit bepaalt een keuringsarts aan de hand van je ziekte, soort vrijwilligerswerk)
  • Als je bezig bent met reïntegratie (omscholing naar een ander vak) moet je vrijwilligers-werk ook melden.
    Waarom? Het kan zijn dat door je vrijwilligerswerk je reïntegratie traject niet meer kan volgen. Dan is het dus niet mogelijk om met vrijwilligerswerk te beginnen en/of door te gaan.
  • Het werk dat buiten de arbeidstijd valt hoeft niet gemeld te worden.
  • Het werk dat binnen de arbeidstijd valt moet wel gemeld worden. (Tenminste, wanneer je betaald werk kan doen)

Bij twijfels kun je altijd contact opnemen met het UWV of het arbeidsbureau bij jou in de buurt. Per UWV wil het nog wel eens verschillen of je je vrijwilligerswerk moet melden, ja of nee. Dus het is sowieso verstandig om even te informeren.

Sommige gemeenten stimuleren het uitoefenen van vrijwilligerswerk. Of dat bij jouw gemeente het geval is, moet je even informeren. Is dat het geval, dan kan je in aanmerking komen voor een daarvoor bestemde premie.

Ben je verzekerd met vrijwilligerswerk?
Dat is per organisatie verschillend. Informeer bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk voor doet of je verzekerd bent. Stichting Intermobiel heeft wel een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten en je bent dus bij ons wel verzekerd.

Hoe kom je aan een vrijwilligersbaan?

  • Vrijwilligerscentrales en organisaties in Nederland;Hier vind je per provincie alle vrijwilligerscentrales en organisaties in Nederland.
  • Bekijk de advertenties in je plaatselijke krant
  • Vrijwilligervacaturebank
  • Je kunt bellen met de vrijwilligersinformatie telefoon: 0900-8998600 (44 ct/min).
  • Aanmelden als vrijwilliger bij de vrijwilligergids. Hier staan alleen niet alle gemeentes bij, maar slechts een beperkt aantal.
  • Informeer eens bij www.intermobiel.com of bij veroni@intermobiel.com  of je kan bijdragen
  • Op www.freeforce.nl  staan al veel vacatures van vrijwilligerorganisatie en je kan er ook zelf een oproep plaatsen als vrijwilliger. Je kunt eenvoudig zoeken op soort werk en ook waar het vrijwilligerswerk plaats vindt.
  •  De infosite voor mensen met een handicap. Hier staan ook oproepen op voor vrijwilligers gevraagd en je kan als vrijwilliger ook zelf een oproep plaatsen.
  • Vrijwilligerscentrale: Met meer dan 130 vestigingen hebben zij tot doel te bemiddelen tussen vrijwilligers-organisaties en ruim drie miljoen vrijwilligers.
  • Hang een briefje op bij de supermarkt of bibliotheek waar je om vrijwilligerswerk vraagt.
  • De internet site bekijken van een voor jouw interessante organisatie. Wellicht hebben ze vrijwilligerswerk voor je. Meestal zetten ze dit op het vacature gedeelte van hun site. Je kunt een organisatie natuurlijk ook altijd mailen of bellen!

Handige sites met meer informatie: